На волинській звірофермі за рік виростили майже 30 тисяч норок

22 грудня 2020 61 0
На волинській звірофермі за рік виростили майже 30 тисяч норок
pixabay.com

У січні 2020 р. у Підгірному, що на Волині запрацювала норкова ферма. За майже рік тут виростили приблизно 30 тисяч норок. Повідомляє volynpost.com.

У матеріалі зазначається, що проект із будівництва звіроферми розпочинало українсько-голландське підприємство «Гірсам». Наразі потужності у ТОВ СГ «ГІРСАМ» орендує ТОВ «ВОЛИНЬФУР», яке засноване у травні 2019 р. 

За інформацією обласного управління Держпродспоживслужби, загальна потужність норкової ферми у Підгірному — 60 тис. голів норки. Згідно з інформацією Держпродспоживслужби в області, з моменту початку роботи ферми відбулося вже 4 забої норок. Проте на фермі зазначили, що був всього один забій.

«Це було восени, як і передбачає технологія», — розповів керівник звіроферми Олександр Охотинський.

Утім кількість вбитих норок за інформацією обох джерел однакова — приблизно 30 тисяч. Їхні шкурки експортували, як зазначив директор, «згідно з договорами», а тушки, переконує, утилізували.

Згідно із документацією, яку подавало тоді ще підприємство «ГІРСАМ» у міністерство, утилізацією відходів (трупів тварин) мала займатися Костопільська філія «Укрветсанзаводу». Але, за словами Олександра Охотинського, утилізовує тушки нині Калинівський ветсанзавод.

«Відходи за весь час ми утилізовували 4 рази. Костопіль не приймає такі потужності, я так зрозумів, що дуже завантажений, тому маємо договір з Калинівським ветсанзаводом», — зазначив директор ТОВ «ВОЛИНЬФУР».

Гній та рідкі відходи вивозять на поля фермерського господарства. Олександр Охотинський переконує, що, як і належить за технологією, гній спочатку відлежується у гноєсховищі пів року, а вже тоді вивозиться.

Як зазначається у матеріалі, чи шкодить ферма довкіллю поки ніхто не перевіряв. За інформацією Копачівської сільської ради, дослідження повітря, води та ґрунту здійснювали перед початком функціонування звіроферми.

«Моніторинг впливу діяльності підприємства на навколишнє середовище проводиться планово раз в рік у разі відсутності скарг чи зауважень місцевих жителів чи вповноважених органів. Скарг на діяльність підприємства від місцевих жителів не надходило, в зв’язку з чим додатковий проміжний моніторинг не проводився», — йдеться у відповіді сільської ради на запит редакції.

Аналогічно відповідає і Олександр Охотинський.

«Ферма запрацювала у січні 2020-го, обіцяли, що аналізи будемо робити раз в рік. То в січні 2021 і будемо робити», — розповів керівник.

Як повідомили в обласному управлінні Держпродспоживслужби, перед завезенням норок на підприємстві перевірили дотримання норм законодавства у сфері ветеринарної медицини. Порушень, переконують, не виявили. А вже після забою тварин здійснили відбір проб шкірок норок для радіологічного дослідження на вміст цезію та стронцію. Результат дослідження — вміст радіонуклідів відповідає нормі.

У Держпродспоживслужбі також додали, що щоденно контролюють «клінічний стан норок та стан здоров’я працівників, які здійснюють догляд за тваринами, з метою недопущення проявів та поширення коронавірусу у ТОВ «ВОЛИНЬФУР».

У сільській раді повідомили, що за період функціонування ТОВ «ВОЛИНЬФУР» у місцевий бюджет надійшло 138 тисяч 146 гривень 27 копійок. 

Нагадаємо, у Данії планували знищити усіх норок після того, як на 207 фермах, де вирощують цих тварин, виявили новий мутований коронавірус.

Читайте також:

Виконано за допомогою Disqus