Названо головні помилки агрокомпаній при закупівлі ресурсів

25 грудня 2020 68 0
Названо головні помилки агрокомпаній при закупівлі ресурсів

Як великим, так і малим агрокомпаніям потрібно правильно керувати закупівлями ресурсів. Про це розповів Андрій Поляков, директор компанії Aladdin Systems у матеріалі «ТОП-3 помилок при закупівлі в агрокомпаніях» на Latifundist.com.

«Так чи інакше закупівлі присутні в будь-якій організації, а у великих компаніях вони складають близько 50-60% від доходів. Тому правильно і грамотно управляти закупівлями необхідно», — зазначив Андрій Поляков.

За словами фахівця, перша й основна помилка — це відмова від інвестування в функцію закупівель: закупівельний персонал, автоматизацію закупівель і процес постачання в цілому.

«Якщо у вас некваліфіковані закупники, які не мають відповідного досвіду та експертизи, то навіть якщо їм дати якісний IT-продукт, результати будуть не дуже. Те ж саме стосується і побудови закупівельних процесів: якщо у вас є закупники, але не налагоджені процеси взаємодії з іншими підрозділами зі збору інформації про потреби, зі спільним вибором постачальника, з управління контрагентами і т. п., впровадження ПО, буде малоуспішним», — пояснив Андрій Поляков.

Проте, за словами фахівця, компанії, які використовують повністю автоматизований ланцюжок закупівель (від виникнення потреби до складу), економлять на своїх витратах на 25-30% більше.

Читайте також: Аграрний юрист розповів про вплив зниження ставки ПДВ на агросектор

Ще одна помилка багатьох компаній — небажання або невміння вибудовувати стратегічні відносини з постачальниками.

«Багато українських компаній керуються критеріями «швидко» і «економно»: провести тендер, редукціон, торгуватися самостійно або на тендерному майданчику до упаду та отримати короткострокові вигоди від взаємодії з постачальниками. Однак криза показала, що виграють ті компанії, які вибудовували з постачальниками стратегічні відносини. І ті в скрутну хвилину надавали свою підтримку», — розповів фахівець.

Проте, за його словами, без системи, яка дозволить не лише планувати закупівлі та синхронізувати їх з можливостями постачальників, забезпечувати процес від заявки до оплати та в автоматичному режимі керувати категоріями закупівель, постачальниками, це неможливо здійснити.

«Самі закупівельні системи будуть модернізуватися, щоб ставати більш зручними для користувачів і такими ж звичними для них, як і інші продукти, якими вони користуються в повсякденному житті. Таким чином, неминуча інтеграція корпоративних закупівельних систем з маркетплейсами, онлайн-каталогами та прайс-листами компаній, яка дозволить, з одного боку, дотримуватися корпоративні правила закупівель, а з іншого — провести закупівлю так само швидко, як вона була б проведена в інтернет-магазині», — підсумував Андрій Поляков.

Виконано за допомогою Disqus