Аграрний юрист розповів про вплив зниження ставки ПДВ на агросектор

18 грудня 2020 497 0
Аграрний юрист розповів про вплив зниження ставки ПДВ на агросектор
Kurkul.com

Зменшення ПДВ до 14% для аграріїв знизить кількість заморожених оборотних коштів зернотрейдерів, які отримують відшкодування ПДВ в середньому через 60 днів з моменту здійснення експорту. Однак не всі підтримують таку пропозицію законодавців. Про це розповів керуючий партнер юридичної фірми Kosovan Legal Group Анатолій Косован, інформує Latifundist.com.

Нагадаємо, сьогодні, 17 грудня, Верховна Рада ухвалила законопроєкт №3656 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції», яким пропонується знизити ставку ПДВ із 20% до 14% для аграрного сектора

Він вказав, що метою законопроекту №3656, яким передбачається зменшення ставки ПДВ при поставках в рамках України ряду сільськогосподарських товарів до 14%, є системне розв'язання питання зі ставкою ПДВ і припинення матеріальної привабливості схем з цим податком.

Ініціатори законопроекту вказали, що після скасування спецрежиму ПДВ для сільгоспвиробників, при якому частина ставки ПДВ залишалася на спецрахунках платників податків, якими вони могли користуватися, податкове навантаження на такі компанії істотно збільшилася. Це своєю чергою призвело до часткової тінізації ринку зернових, яку деякі фахівці оцінюють в 40%.

«Мова йде про те, що в процесі сільгоспвиробництва компанії закуповують товари і послуги на суми значно менші, ніж в наслідку продають зернові. Таким чином різниця між податковими зобов'язаннями та податковим кредитом сільгоспвиробників вельми істотна і не на користь останнього. Це призводить до виникнення досить великого розміру ставки ПДВ, що підлягає оплаті до держбюджету», — пояснив Анатолій Косован.

За його словами, щоб уникнути підвищеної податкового навантаження, деякі виробники істотно занижують кількість зібраного врожаю, або вирощують його на неоформлених землях і продають за готівкові кошти.

Деякі економісти вважають, що таке зменшення не призведе до позитивних результатів, а навпаки ускладнить адміністрування ПДВ за рахунок наявності різних ставок, а також не знизить навантаження на бюджет. Тому що, як зазначив юрист, при зменшенні сум відшкодування будуть зменшуватися і суми надходжень до держбюджету від сільгоспвиробників.

«Основним фактором та інструментом усунення тих же «скруток» повинна бути система автоматичного адміністрування ПДВ, яка не повинна пропускати реєстрацію податкової накладної на зерно, якщо постачальник до цього його не купував. Однак замість системи, що захищає бізнес, аграрії отримали систему, яка регулярно без підстав блокує діяльність компаній, які пізніше мають збирати документи, пояснення або взагалі звертатися до суду», — вважає Анатолій Косован.

На його думку, таку боротьбу з наслідками можна порівняти з регулярними спробами взагалі скасувати нульову ставку ПДВ при експорті зерна, щоб зняти питання відшкодування в цілому.

«Таким чином вкрай дивно виглядають законодавчі ініціативи, для розв'язання проблем, які в більшій частині можна побороти належною роботою автоматизованого програмного забезпечення», — резюмував Анатолій Косован.

Виконано за допомогою Disqus