Новий випадок пташиного грипу зареєстрували на Київщині

31 грудня 2020 33 0

У Київській області в домогосподарстві смт Бородянка Бородянського району виявлено РНК вірусу пташиного грипу (тип А субтип Н5).

Про це повідомляє головне управління Держпродспоживслужби в Київській області.

Відзначається, що в ході проведення епізоотичного розслідування в зв'язку з виявленням трупів птиці інфікованих вірусом грипу (тип А субтип Н5) на правому узбіччі автодороги на відстані близько 1 км від с. Леонівка Іванківського району, був відібраний біологічний матеріал від птиці (кури) домогосподарства смт Бородянка Бородянського району Київської області.

Згідно зі звітом про результати дослідження від 27 грудня 2020 р № 011192 м.п.м. / 20 при молекулярно-генетичних дослідженнях виявлено РНК вірусу пташиного грипу (тип А субтип Н5).

А також 28 грудня 2020 року проведено позачергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Бородянської РДА на якому домогосподарство в смт. Бородянка оголошено неблагополучним щодо грипу птиці (епізоотичне вогнище). Було прийнято рішення щодо введення карантину грипу птиці та затверджено «План заходів щодо ліквідації захворювання грипу птиці в домогосподарстві (смт Бородянка) і недопущення його поширення».

Крім того, визначено:

  • буферна зона (зона захисту) — територія радіусом 3 км від епізоотичного вогнища, в яку увійшла територія населеного пункту смт. Бородянка Бородянського району;
  • зона нагляду — територія радіусом 10 км від епізоотичного вогнища, в яку увійшли населені пункти Бородянського району с. Качали, с. Шибене, с. Небрат, с. Нове Залісся, с. Берестянка, с. Здвижевка, с. Бабинці, с. Буда-Бабинецька, Клавдієво-Тарасове, с. Пороскотень, с. Пилиповичі, с. Нова Гребля, с. Вабля, с. Дружня, с. Галинка, с. Загальці, хутір Михайлівський, дачний масив «Ближні сади», а також птахогосподарства «Велес Фудс», «Нувель», «ПТК Ранко».

Згідно з повідомленням, фахівці ГУ Держпродспоживслужби в Київській області вживаються заходи щодо локалізації та недопущення розповсюдження захворювання відповідно до вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці.

Нагадаємо, що в Київській області 23 грудня 2020 року на узбіччі автодороги було виявлено 463 трупа домашньої птиці (23 голів індиків і 440 голів курей). Трупи птиці знайшли на відстані близько 1 км від с. Леонівка (Іванківський район) в напрямку с. Коблиця (Бородянський район).

Виконано за допомогою Disqus