Птахівництво в Україні може стати збитковим — заява

12 листопада 2020 1357 0
Птахівництво в Україні може стати збитковим — заява
Kurkul.com

В умовах, коли ціни на продукцію птахівництва фактично прив’язані до купівельної спроможності населення, яка була і залишається низькою, ріст собівартості виробництва призведе до збитковості виробництва м’яса птиці та яєць в 4 кварталі 2020 р. 

Про це написав Олександр Бакуменко, Голова Ради Директорів Асоціації «Союз птахівників України» у своєму листі-зверненні до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашка.                     

Він зазначив, що наразі збитковість виробництва м’яса птиці становить — -12%, а яєць — -17%.

«Ще одним показником, що підтверджує кризову ситуацію в галузі, є ціни на кінцеву продукцію птахівництва. Так, середні відпускні ціни на м'ясо птиці у вересні 2020 р. у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшились на 15%. Середньорічні відпускні ціни на яйця взагалі зменшуються третій рік поспіль — на 12%, 15% і цього року на 13%», — йдеться у зверненні.

Так, в Союзі птахівників України зазначають, при минулорічній збитковості виробництва, суттєвому рості собівартості протягом цього року, відбувається ще й зниження відпускних цін як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

«Наслідки цього відчуваємо вже зараз — зменшення обігових коштів, зниження конкурентоздатності на зовнішніх ринках, збитковість і закриття низки підприємств, скорочення поголів’я, обсягів виробництва харчових яєць та їх експорту», — підсумовують в Асоціації.

Виконано за допомогою Disqus