В Україні до 70% лікарської сировини реалізується через «тіньовий ринок»

7 січня 2021 361 0
В Україні до 70% лікарської сировини реалізується через «тіньовий ринок»
Kurkul.com

Обсяг споживання лікарських трав в Україні становить близько 1500-2000 т. Лікарські рослини промислово вирощують до 10 компаній на площі 2000 га. Про це повідомляє UHBDP.

«У залежності від кон’юнктури ринку ціни на лікарську сировину змінюються з року в рік, прогнози наперед робити важко. Наприклад, женьшень в залежності від року реалізації може коштувати від $50 до $250 за тонну. На щастя виробників, ціни товару в останні роки збільшуються, — розповів Олександр Губаньов, технолог-консультант компанії «Шльосем-Україна» з вирощування лікарських рослин, заступник голови Асоціації виробників лікарської сировини України.

На сьогодні в Україні біля 60-70% лікарської сировини реалізується через «тіньовий ринок». Легально сировину продають переважно на фармкомпанії або за межі країни.

«У 2019 р. Україна експортувала приблизно 6 тис. т на суму $16 млн, що на 35% більше, ніж у 2018 р. 90% всього експорту лікарської рослинної сировини з України становлять дикороси. Органічна продукція майже не експортується. Середня вартість експортного кілограма з України — $2,79, з Болгарії — $3,47, з Польщі — $4,28», — зазначив Олександр Губаньов.

Експерт рекомендує виробникам спершу визначитися, на якому ринку вони збираються продати свою сировину. Лікарські рослини закуповують фармацевтичні компанії, виробники харчової продукції (чаї, спеції), представники галузі косметології та парфумерії, виробники екстрактів та ефірних олій, ветеринарних препаратів та кормів тощо.

Гуртові компанії-трейдери купують лікарську рослинну сировину від 500 кг, великими об’ємами за низькою ціною. Потім дороблюють сировину до потрібних параметрів якості, проводять радіаційний контроль, створюють однорідні сертифіковані партії  та продають їх крупним виробникам в Україні та на експорт. Тож, експерт радить малим виробникам створювати свою власну продукцію з доданою вартістю та продавати її безпосередньо споживачам за вищою ціною.

Також експерт радить механізувати усі процеси вирощування та доробки сировини по максимуму: викопування коренів, збирання ягід, зрізання трави, відділення листа, очистку, мийку коренів, подрібнення, сушку, пакування, оскільки це зменшує вартість вирощування та післязбиральної доробки. 

Виконано за допомогою Disqus