Фермери не будуть відкривати нові ринки замість російського — експерт

4 січня 2016 78 0
Українські компанії успішно продавали на закритий російський ринок
Рic.com.uaУкраїнські компанії успішно продавали на закритий російський ринок

Російський ринок весь цей час відкривався і закривався, і в моменти відкриття українські компанії успішно продавали туди товари.

Про це Kurkul.com повідомив директор інформаційної компанії «ПроАгро» Микола Верницький.

За його словами, в інший час вони розуміли, що це небезпечний напрямок торгівлі і переорієнтовувались на внутрішні ринки або могли зовсім зупиняти продаж. Для аграрних компаній внутрішній ринок зараз є найбільший по рівню заробітку. На ньому можна заробити більше, ніж на європейському чи якомусь іншому ринку.

«Тому фермери навряд чи будуть відкривати якісь нові ринки, щоб компенсувати російський. Тим не менше, деяка кількість компаній не зможе компенсувати закриття російського ринку. Зокрема ті, що орієнтовані на тваринництво і вирощування овочів. Чому саме ці виробники не зможуть вийти на європейський ринок? Тут я б назвав три причини», — зазначив експерт.

Читати по темі: Микола Верницький: Процес витіснення дрібних землевласників буде прискорюватись

На його думку, по-перше, це технічні регламенти. У нас досі не імплементовано більшість технічних регламентів щодо продукції тваринництва. Не повністю доопрацьована система сертифікації товарів. Для високовартісних видів продукції європейський ринок закритий через ці технічні бар’єри. Наші товаровиробники не хочуть поліпшувати якість процесів виробництва, оскільки це затратно, а їхня частка на європейському ринку — це не ті об’єми, заради яких підприємства будуть старатись, оскільки наш менталітет відрізняється від західного, а заробітки компаній на внутрішньому ринку вищі, ніж на закордонних.

«По-друге, це висока собівартість української продукції, яка не завжди є конкурентоспроможною на європейських ринках. По-третє, цей ринок висококонкурентний і на нього важко пробитись через велику кількість гравців», — додав Микола Верницький.

Виконано за допомогою Disqus