Аграріям радять досліджувати придбані добрива в лабораторії

18 січня 2021 265 0
Аграріям радять досліджувати придбані добрива в лабораторії
UKRAVIT

Фахівці «Інституту здоров’я рослин» рекомендують аграріям вже зараз розпочати перевірку придбаних агрохімікатів. А надто особливу увагу звернути на добрива, адже нестачу елементів в добриві або їх заміну візуально визначити неможливо. Про це повідомляють фахівці «UKRAVIT».

Крім того, вони відзначають, що багато виробників добрив хитрують і вказують вміст окремих елементів у валовій формі, з яких тільки певна частина є в доступній формі.

«У 2020 р. фахівцями «Інституту здоров’я рослин» було проведено майже 4 тис. досліджень добрив — мінеральні добрива, мікродобрива, добрива на органічній основі та меліоранти. З них близько 4,5% проб не відповідали заявленим якісним показникам. В основному, це була нестача тих чи інших заявлених елементів живлення. На жаль, ця сумна статистика вказує на підвищення проблеми фальсифікату та недоброякісної продукції у сфері сільського господарства», — розповідає Сергій Сальніков, науковий співробітник Інституту.

Тож, щоб у новому році вберегтися від неякісних продуктів, фахівець рекомендує вже зараз перевірити придбані добрива в лабораторних умовах. Сьогодні в «Інституті здоров’я рослин» можна дослідити мінеральні, органо-мінеральні, органічні добрива та добрива з мікроелементами на цілий спектр показників. Основні показники, на які варто перевірити придбані добрива — вміст діючої речовини, волога, густина, лужність, рН тощо.

Відзначається, що для досліджень в Інституті застосовуються якісні та кількісні аналітичні, фізико-хімічні методи та атомно-емісійного спектральний аналіз. За результатами аграрій отримує протокол досліджень, в якому зазначається вміст діючої речовини в добриві. Тож замовивши це дослідження, аграрій матиме 100% розуміння, скільки та саме яких добрив він внесе на свої поля.

«Крім того, якщо досліджувати комплекс «ґрунт — добриво», науковці Інституту нададуть вам рекомендації по нормах застосування добрив, видах добрив та строках внесення, що допоможе значно заощадити ваші кошти та примножити урожай», — йдеться у повідомленні.

Виконано за допомогою Disqus