Штучне інокулювання рослин допоможе збільшити врожай в умовах посухи — фахівець

20 січня 2021 280 0
Штучне інокулювання рослин допоможе збільшити врожай в умовах посухи — фахівець
superagronom.com

Через нерівномірність опадів, посуху ґрунтову та повітряну, що є основною проблемою в останні роки, фахівці розвивають альтернативні методи боротьби з посухою та дефіцитом вологи, зокрема, інокуляцію коренів (штучне стимулювання імунітету рослин). Про це йдеться у матеріалі «Як отримувати сталі врожаї кукурудзи в умовах посухи та дефіциту вологи» на SuperAgronom.com.

Євген Санін, комерційний директор компанії Indigo в Україні, зазначив, що головний спосіб сприяння розвитку сільськогосподарських культур — це комплексний підхід до агротехнологій. За його словами, найважливішими чинниками успіху є використання обґрунтованих сівозмін (не тільки озимі — соняшник), вологозберігаючих методів обробітку ґрунту (mini-till, вертикальний обробіток), сучасних, пристосованих до кліматичних зон гібридів рослин, легкодоступних в умовах дефіциту вологи поживних речовин (рідких добрив), ефективних систем захисту. Також важливими є технологічна дисципліна і якість проведення операцій: дотримання регламентів, рекомендацій на всіх етапах, починаючи від підготовки ґрунту, посіву в оптимальні температури і строки, аж до збирання культур.

«Одним з ефективних способів сприяння розвитку рослин на ранніх стадіях є інокуляція коренів бактеріальними препаратами, які застосовують для обробки насіння в рідкій та сипучій формуляції, а також додають в комплексні добрива і разом вносять в ґрунт при посіві. В Україні ці методи поступово набирають популярність завдяки місцевим і закордонним виробникам», — каже Євген Санін.

Він відзначив, що принцип дії полягає в взаємодії рослини та мікрофлори. Специфічні бактерії, що живуть в корінні рослин, переробляючи цукри, виділяють  гормони, які при несприятливих умовах, наприклад нестачі вологи прискорюють ділення клітин і ріст коріння.

«Завдання вченим компанії Indigo полягало в відкритті таких бактерій, які б стимулювали інтенсивний ріст коренів в ранньовесняний період до настання літньої посухи», — підсумував фахівець.

Читати за темою: Україні знову загрожує посуха — дослідження

Виконано за допомогою Disqus