В Україні прискорюють перехід на біопаливо

4 лютого 2021 75 0
В Україні прискорюють перехід на біопаливо
pexels.com

Державне агентство з енергоефективності та енергоощадження України розробило чотири законопроєкти для прискорення переходу на біопаливо. Про це заявив Юрій Шафаренко, заступник голови Держенергоефективності, інформує thepage.ua.

«Зараз готується до розгляду Кабміном законопроєкт щодо розвитку торгівлі твердим біопаливом, який має оформити ринок твердого палива, забезпечити надійність поставок біопалива, стабільність цін на нього, встановити вимоги до якості палива для біоТЕЦ», — пояснив він.

Другий законопроєкт «Про сприяння вирощування енергокультур» вже знаходиться на погодженні з органами виконавчої влади, який покликаний усунути бар'єри для вирощування енергорослин на малопродуктивних землях і надати відповідну державну підтримку.

Третій законопроєкт з розвитку ринку біометану покликаний запровадити механізм торгівлі біометаном і встановити гарантії походження біометану, який знаходиться на погодженні.

Читати також: Науковці пропонують використовувати покинуті поля для отримання біопалива

У процесі узгодження четвертий законопроєкт зі звільнення біопалива від податку на викиди діоксиду вуглецю, який передбачає зниження податкового навантаження біоенергетики та поліпшення інвестиційної привабливості проєктів у цій сфері.

«Ці ініціативи дозволять Україні повністю відмовитися від імпорту природного газу. Враховуючи максимальні можливості використання біопалива в Україні: відходи агросектору, енергетичні рослини, біогаз, біометан — потенціал заміщення імпортного газу може досягти 37 млрд кубометрів газу на рік», — зазначив Юрій Шафаренко.

Виконано за допомогою Disqus