На Житомирщині відкрили електростанцію на енергетичній вербі

14 лютого 2021 529 0
На Житомирщині відкрили електростанцію на енергетичній вербі
pixabay.com

У м. Овруч Житомирської обл. відкрили нову теплоелектростанцію «Поліської ТЕС», потужністю 5,9 МВт, яка працює на біомасі — залишках деревини від деревообробної промисловості, санітарного очищення лісів та енергетичній вербі, яка вирощується поруч зі станцією. Про це йдеться у пресрелізі Держенергоефективності.

«Поліська ТЕС» на біомасі в Овручі — яскравий приклад заміщення імпортних традиційних енергоресурсів місцевими видами палива. Тобто проєкт, який забезпечує енергетичну незалежність та економічний розвиток нашої держави», — розповів Юрій Шафаренко, заступник голови Держенергоефективності.

Слід додати, що «Поліська ТЕС» має власні плантації енергетичної верби, що утворює цілий «зелений» енергетичний кластер — повний цикл від вирощування біомаси до виробництва електроенергії. Таким чином, ТЕС демонструє, що генерувати електроенергію на вітчизняній біомасі та не залежати від імпортних енергоресурсів.

У будівництво об'єкту вкладено понад €10 млн. Станція здатна забезпечити безперебійну подачу електроенергії в період пікових навантажень і зможе відпускати в енергомережу понад 40 млн кВт/год електроенергії щорічно, що суттєво покращить енергобаланс області та району.

«На «Поліській ТЕС» створено 50 робочих місць. Ще 200-300 робочих місць — у сфері заготівлі та доставки тріски. Також ТЕС щорічно сплачуватиме близько 20 млн грн податків до місцевих бюджетів», — підсумував Юрій Шафаренко.

Читати за темою: На Хмельниччині будуть вирощувати енергетичну вербу

Виконано за допомогою Disqus