Виноградарі Одещини потребують державної підтримки — заява

22 лютого 2021 30 0
Виноградарі Одещини потребують державної підтримки — заява
pixabay.com

Сезон 2020 р. для виноградарів і виноробів Одеської обл. став справжнім випробуванням, у зв’язку з чим вони потребують підтримки держави. Про це йдеться у зверненні до Кабінету міністрів України, з приводу кризової ситуації, що склалася в сфері виноградарства та виноробства, інформує bessarabia.in.ua.

Небувалі посухи другий рік поспіль призвели до зниження обсягів врожаю — в 5 разів менше, ніж зазвичай, а в деяких місцях і в 10 разів.

Більшість фермерів свідчать, що лоза незрошених виноградників за останні 2 роки стала слабшою на 50%, через що урожай майбутніх років буде тільки зменшуватися, адже для відновлення сили виноградної лози потрібно 2-3 роки.

«Однією з вагомих проблем є закриття російського ринку і відсутність державної програми підтримки експорту української алкогольної продукції на альтернативних ринках», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що замість того, щоб підтримувати українського виробника, уряд приймає рішення, які викликають обурення виноробів: так, з 1 січня 2021 р. в Україні введено в дію нульове мито на ввезення вина з Євросоюзу, а 26 січня набула чинності постанова Кабміну, згідно з яким мінімальна роздрібна ціна за одну одиницю алкогольної продукції, до якої прив'язана роздрібна вартість вина, зросла з 89 до 109 грн.

«Такі дії без введення адекватного компенсаційного і захисного механізму ставлять українських виноробів в нерівні умови з європейськими конкурентами і матимуть катастрофічні наслідки для галузі», — наголошуєтсья у зверненні.

Виконано за допомогою Disqus