Україна інфікує Польщу АЧС?

12 січня 2016 37 0
АЧС наближається до Польщі з боку України
Мeatinfo.ruАЧС наближається до Польщі з боку України

Африканська чума свиней (АЧС) наближається до Польщі з боку України, повідомляє Міжрегіональна екологічна громадська організація «Зелений фронт».

Ніхто не знає, де знаходиться вогнище захворювання. Однак поширюється воно блискавично і майже досягло польського кордону. Загрозу несе навіть звичайний бутерброд. Йдеться про африканську чуму свиней.

«На сьогодні вірус знаходиться на відстані 220 кілометрів від польського кордону», — стверджує заступник голови Ветеринарної інспекції Кшиштоф Яжджевський.

За офіційними даними, в Україні у 2015 р. виявлено 7 випадків вірусу африканської чуми свиней серед диких кабанів і 31 випадок серед домашніх свиней.

Нині найбільшу загрозу представляють продукти харчування, які привозили з тих регіонів до Польщі. До епідемії може призвести навіть звичайний бутерброд, привезений зі сходу туристом або торговцем.

Так як все більше число польських свинарів працевлаштовує у своїх господарствах працівників з України, раніше окружні ветеринарні лікарі прикордонних регіонів Польщі, де працює особливо багато українців, опублікували звернення із закликом зберігати пильність. У зверненні закликалося заборонити мігрантам проносити привезені продукти харчування на територію місцевих фермерських господарств. Вказувалося на важливість зміни одягу та дотримання правил особистої гігієни. З працівників пропонувалося брати розписки із зазначенням часу їхнього останнього візиту на батьківщину і відповіддю на питання, чи мав місце безпосередній або непрямий контакт з дикими кабанами або домашніми свинями.

Якщо боротьбою з провозом через кордон продуктів харчування давно займаються відповідні служби, то з дикими кабанами ситуація — набагато гірша. Ці тварини також переносять захворювання і, що найгірше, не визнають кордонів.

На думку фахівців, на сьогодні єдиним дієвим методом боротьби з ними є їх відстріл. Однак протягом 2015 р. у Польщі так ніхто і не міг сказати, наскільки виконано план відстрілу 3 тис. кабанів, затверджений головним ветеринарним лікарем у 2014 р. Раніше такі дані надавав Польський мисливський союз, але його компетентність недавно потрапила під критику Верховної контрольної палати через повну плутанину у документації про проведені полювання, з яких не можна зрозуміти, яка реальна кількість відстріляних тварин.

Виконано за допомогою Disqus