Зменшення ставки ПДВ до 14% призведе до зниження закупівельних цін трейдерами — фермери

25 лютого 2021 1451 0
Зменшення ставки ПДВ до 14% призведе до зниження закупівельних цін трейдерами — фермери
Kurkul.com

Через введення в дію закону про зниження ставки експортного ПДВ на деякі види сільгосппродукції до 14% існує можливість, що трейдери знижуватимуть закупівельні ціни на продукцію. Таку думку висловили фермери у матеріалі «Чи допоможуть фермерам 14% ПДВ: думки учасників ринку» на Kurkul.com.

«Потрібно розуміти, про цілком реальну перспективу зниження закупівельних цін, оскільки трейдер буде отримувати відшкодування з бюджету вже не 20%, а 14%. У кінцевому результаті товаровиробник може недоотримати обігові кошти, на які міг би розраховувати при повній ставці ПДВ», — розповів керівник ТОВ «П’ятидні» Валерій Діброва.

Роман Дяжук, керівник ТОВ «Дунайський аграрій», висловив солідарність із колегами, що через цей закон є цілком реальна й неприємна можливість відповідного зниження закупівельних цін трейдерами.

«Тут великі агрохолдинги завжди зможуть порозумітися з трейдерами, ось невеликі фермерські господарства впливу ніякого не мають. Тож виключати такий сценарій справді не варто», — каже Роман Дяжук.

Але в цілому фермер підтримує новий закон, та зізнається, що очікував більшого зниження ставки.

«Я підтримую цей закон. Давно потрібно було це зробити. Чесно кажучи, було б добре знизити ставку й до 10% на певні види продукції, як у деяких європейських країнах, ну 14 так 14», — усміхається фермер.

Він додав, що два роки тому, не відчував би жодних змін від цього закону, тому усе йшло на експорт і ПДВ завжди був за суміщенням. Якщо ж дивитися на нинішню ситуацію та ще і врахувати проблеми з посухами та неврожаєм, це буде хороший плюс для фермерів.

Фермер також зазначив, що попри заяви деяких чиновників, не вірить, що закон допоможе виправити ситуацію зі «скрутками».

«Щодо заяв про те, що закон допоможе боротися з так званими «скрутками», то не впевнений, що тут щось зміниться. Уже понад 20 років із ними воюють і ніяк побороти не можуть. Я не бачу можливості реалізації цих скруток без участі деяких посадовців. Тож якщо поглянути на ситуацію з цієї точки зору, то виходить, що вони впроваджують цей закон не для держави, а для себе. Я не знаю, як це все вони «провертають», але диму без полум’я не буває, так багато говорять про ці скрутки не просто так. Тож тут навряд чи щось зміниться», — стверджує аграрій.

Загалом Роман Дяжук вважає, що попри існуючу думку про можливе лобіювання цього закону трейдерами та холдингами, в цілому від нового закону залишаться у виграші всі гравці галузі, як великі, так і малі.

Виконано за допомогою Disqus