Ціни на цукор в Україні стабілізувалися — Мінекономіки

9 квітня 2021 64 0
Ціни на цукор в Україні стабілізувалися — Мінекономіки
pixabay.com

У Мінекономіки відбулася відкрита зустріч усіх учасників української бурякоцукрової галузі для обговорення ситуації, яка склалася на ринку цукру та пошуку спільних рішень щодо стабілізації цінової ситуації та наповнення внутрішнього ринку цукром. Повідомляє Kurkul.com, з посиланням на пресслужбу Мінекономіки.

Зазначається, що участь у заході взяли аграрії — виробники цукрових буряків, переробники — виробники цукру, виробники харчів та напоїв, представники торгових мереж та профільних аграрних асоціацій, а також імпортери. 

Як повідомили у відомстві, враховуючи торішні несприятливі погодні умови, зокрема, посуху, в Україні було зібрано значно менше цукрових буряків — 8,6 млн т, що зумовило зниження обсягів виробництва цукру з 1,5 млн т у минулому маркетинговому році (МР) до 1,1 млн т у поточному. Оскільки у 2020/2021 МР внутрішнє споживання цукру оцінюється у 1,2 млн т, та враховуючи необхідність формування перехідних залишків цукру на кінець МР на рівні не менше як 250 тис. т, прогнозований обсяг імпорту цукру складе 110 тис. т. 

«Мінекономіки на регулярній основі проводить моніторинг ситуації на цукровому ринку та підтримує діалог з усіма учасниками ринку. Станом на сьогодні роздрібна ціна зафіксувалася на рівні 24,5 грн за кілограм. Ми розуміємо необхідність у забезпеченні учасників виробничого процесу цукровою сировиною, насиченні внутрішнього ринку достатніми обсягами цукру та стабілізації цінової ситуації. З цією метою в березні Мінекономіки видало ліцензії на імпорт 120 тис. т цукру-сирцю», — зазначив заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький

Читати за темою: АМКУ розслідує справу щодо імовірної змови на ринку цукру

Він додав, що зараз у Мінекономіки розглядається питання щодо видачі найближчим часом ліцензій на імпорт додаткових 50 тис. т цукру-сирцю. Крім того, у лютому-березні було завезено 40 тис. т цукру за встановленою тарифною квотою із нульовою ставкою мита відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС.

За результатами зустрічі присутні відмітили, що постійна комунікація міністерства з учасниками ринку є корисною для кращого розуміння і врегулювання подібних ситуацій, а також для прийняття консенсусних рішень для вирішення поточних завдань галузі. Наступна зустріч із основними учасниками цукрової, борошномельної та олійно-жирової галузей відбудеться в п’ятницю, 9 квітня.

Виконано за допомогою Disqus