Україна має переглянути позиції щодо інвестицій у проєкт Паризької кліматичної угоди

13 квітня 2021 138 0
Україна має переглянути позиції щодо інвестицій у проєкт Паризької кліматичної угоди
pixabay.com

Україна має погодити виважену позицію щодо визначення своїх зобов’язань у межах Паризької кліматичної угоди. Про це ідеться у відповідному зверненні Української асоціації бізнесу і торгівлі (UBTA) та Центру економічного відновлення до уряду.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 1 квітня 2021 р. представило проєкт Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Другого національно визначеного внеску України до Паризької угоди» та розпочало процедуру електронних консультацій з громадськістю щодо нього. Так, представники українських бізнес-асоціацій та 14 асоціацій аграрного сектору в особі уповноваженої ними Української асоціації бізнесу і торгівлі (UBTA) та Центру економічного відновлення звернулись до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля із пропозицією детально прорахувати показники НВВ2 на галузевих рівнях із залученням представників відповідних міністерств, експертів, галузевих об’єднань та бізнес-асоціацій.

«Реалізація цілей з декарбонізації економіки вимагатиме залучення значного об’єму інвестицій. Проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України визначає необхідну суму у розмірі €102 млрд до 2030 р. В умовах невизначеності походження фінансових ресурсів для реалізації кліматичних цілей держави, члени UBTA виражають занепокоєння щодо перекладення цього тягаря на плечі вітчизняного бізнесу», — йдеться у зверненні.

Крім того, бізнес-асоціацій цікавить питання чому оцінка потреб інвестицій у проєкті розпорядження Кабінету Міністрів значно відрізняється у меншу сторону від фінансових оцінок, які раніше були озвучувані міжнародною групою експертів щодо модельних сценаріїв НВВ21.

«Ми спільно з Центром економічного відновлення готові долучитися до належної інтеграції показників Національної економічної стратегії-2030 до моделі НВВ2, підготовки обґрунтованих показників НВВ2, обговорення із експертним середовищем та галузевими об’єднаннями, а також розробки конкретних кроків у різних секторах економіки для його досягнення», — написав Дмитро Лось, голова правління UBTA, на своїй сторінці у Facebook.

Повний текст звернення за посиланням.

Виконано за допомогою Disqus