Фахівець порадив ефективні ґрунтові гербіциди для знищення бур’янів

16 квітня 2021 92 0
Фахівець порадив ефективні ґрунтові гербіциди для знищення бур’янів
Kurkul.com

Під час сівби пізніх ярих сільськогосподарських культур з тривалим весняним передпосівним періодом спочатку слід провести знищення весняних сходів бур'янів гербіцидами суцільної дії, як рекомендовано для ранніх ярих. Про це розповів Віталій Лапчинський, менеджер з розвитку агротехнологій у Західному регіоні компанії LNZ Group, у матеріалі «No-till і ефективна система контролю бур’янів» на SuperAgronom.com.

За його словами, застосування ґрунтових гербіцидів у часі варто перенести на післяпосівний період, адже за no-till технології наявні рослинні рештки здатні частково нейтралізувати гербіциди, і тим самим знизити загальну ефективність їх дії.

«Застосування гербіцидів у післяпосівний період, але до появи сходів культури, буде більш дієвим. Сошники сівалки проводять певне розпушення ґрунту і загортання рослинних решток, що збільшує ступінь відкритості ґрунту та позитивно впливає на рівень ефективності ґрунтового гербіциду у зоні рядка культури», — зазначив фахівець.

За його словами, компанія LNZ пропонує ряд ефективних ґрунтових гербіцидів бренду DEFENDA для стримування росту та розвитку як дводольних так і однодольних бур’янів.

Для ефективного стримування проростання однорічних дводольних та злакових бур’янів в умовах заходу України в посівах ярих культур є поєднання ґрунтових гербіцидів: 

  • СОРА-НЕТ — 2-3л/га (пропізохлор, 720 г/л);
  • АЙДАХО — 1,5-2,5л/га (тербутилазин, 500 г/л);
  • ДАБЛТРАЙ — 1,6-2,5л/га (метолахлор 960 г/л);
  • САХАРА — 1,5-3 л/га (ацетохлор 900 г/л);
  • КЛАТТЕР — 0,15-0,2 л/га (кломазон 480 г/л);
  • МАТАР — 0,5-0,75л/га (метрибузин 600 г/л);
  • ПЕРУН — 2-5 л/га (прометрин 500 г/л).

Як наголосив фахівець, схема застосування гербіцидів за будь якої системи обробітку ґрунту не може бути стандартною, вона повинна враховувати особливості кожного конкретного регіону або поля та наявного видового складу бур'янів.  А при no-till технології ще й варто враховувати присутність проміжної культури, яку потрібно знищити до початку сівби.

Виконано за допомогою Disqus