Фахівець назвав оптимальні умови та терміни сівби гібридів соняшнику

29 березня 2021 244 0
Фахівець назвав оптимальні умови та терміни сівби гібридів соняшнику
Kurkul.com

Олександр Котигора, менеджер з розвитку агротехнологій Південного регіону LNZ Group, розповів, за якої температури треба сіяти соняшник, на що звернути увагу при підготовці, а також які норми висіву найоптимальніші. Про це йдеться у матеріалі «Олександр Котигора: Вплив строків та норм висіву на урожайність соняшника» на SuperAgronom.com.

«Оптимальні терміни сівби гібридів соняшнику з урахуванням їхніх біологічних особливостей настають у період, коли температура на глибині загортання насіння становить 10-12 °C», — розповідає Олександр Котигора.

Він стверджує, що за умов ранньої сівби період отримання сходів розтягується до 3-4 тижнів, як наслідок — сходи недружні та зріджені. При пізній сівбі часто відчувається дефіцит вологи у верхньому шарі ґрунту. В окремих випадках, коли пізня весна, сівбу можна розпочинати за температури від 8°C.

«Мінімальна густота при збиранні 45 тис. рослин/га для забезпечення достатнього вмісту олії. На площах з поливом максимальна густота при збиранні — 70 тис. рослин/га для отримання максимального врожаю», — підкреслив фахівець.

Читайте також: Скільки «з’їсть» посівна 2021 — аналіз цін на добрива, ЗЗР, пальне та насіння

Треба також вивчати похибку на реакцію гібриду та загущення, зазначив фахівець, деякі гібриди при загущенні виростають дуже високими, що збільшує ризики вилягання соняшника та втрати врожаю.

«Варто враховувати запас вологи в метровому шарі ґрунту. Не варто забувати і про польову схожість насіння соняшника, що на 15-20% нижча, ніж лабораторна. 8-12% рослин будуть знищені під час міжрядного обробітку, а близько 6-10% рослин гинуть через несприятливі фактори вирощування», — наголосив Олександр Котигора.

Виходячи з вищесказаного, експерт радить середні норми висіву для трьох агрокліматичних районів України:

  • степ — 50-55 тис. насінин;
  • лісостеп — 60 тис. насінин;
  • полісся — 60-70 тис. насінин.
Виконано за допомогою Disqus