Стало відомо, які овочі були найприбутковішими на Херсонщині

23 квітня 2021 129 0
Стало відомо, які овочі були найприбутковішими на Херсонщині

Серед овочів в сезоні 2020/21 років найзбитковішим на Херсонщині було вирощування цибулі та моркви, найприбутковішим — гарбуза. Повідомляє newday.kherson.

«Собівартість вирощування цибулі на Херсонщині в цьому сезоні склала 2.20-2.30 гривні. За такою ж ціною фермери і продавали цибулю гуртом. При цьому, не враховувалися вартість збору, доставка до складу, сортування, витрати на зберігання, повторне сортування, упаковка, вартість упаковки», — розповів Павло Булгаков, міжнародний консультант зі зберігання агропромислової продукції. 

Він зазначив, щоб цибуля була беззбитковою, на гуртовому ринку вона має коштувати 4.50-5.50 грн за кг. Для фермерів, які орендують приміщення для зберігання, нульова рентабельність становить 5.50 грн за кг, для тих, хто має власні склади, і зміг зберегти цибулю без застосування охолодження — вона нижче.

Читайте також: Фермер розповів, як без застосування добрив отримати з гектару 5 т часнику

«Найбільш вигідно в цьому сезоні було вирощування і зберігання гарбуза. Цей овоч дешевий у вирощуванні, його можна зберігати без холодильних камер, тільки зі штучною вентиляцією. А ось вирощування і зберігання моркви було збитковим, також збитковим було вирощування білої цибулі, червона цибуля була прибутковою тільки на початку сезону. На буряках є невеликий заробіток. Збиткова і капуста. Пекінська капуста — хоч і має ціну, але дуже мало якісної продукції», — повідомив Павло Булгаков експерт агентству «АПК-інформ: овочі і фрукти».

Виконано за допомогою Disqus