В Україні прогнозують збір урожаю картоплі двічі на рік

20 квітня 2021 125 0
В Україні прогнозують збір урожаю картоплі двічі на рік
pixabay.com

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства прогнозує збільшення виробництва картоплі у 2021 р. на 3%, або на 590 тис. т. Про це інформує ye.ua.

Директор єдиної приватної компанії із селекції картоплі в Україні, науково-виробничого об’єднання «Чернігівеліткартопля» Ігор Шкурко відзначає, що цього року у картопляній галузі спостерігається неабиякий ажіотаж. Насіннєву картоплю у них розкупили ще в жовтні-листопаді 2020 р. За його словами, зважаючи на зміни клімату, доводиться постійно оновлювати сорти. Ті ж, які за нинішніх погодних умов не дають бажаного результату, відбраковувати.

«Якщо зоною виродження бульби ще десяток років тому був південь нашої країни, то нині це притаманно і для північних територій. Це спонукає проводити оновлення насіннєвого матеріалу кожні шість-вісім років, а вирощування продуктивних сортів скорочує до 4-5 років», — поділився своїми спостереженнями експерт.

Читати також: На Чернігівщині вивели екзотичну картоплю з фіолетовим та червоним м’якушем

За його словами, фактично 90% картоплі вирощують домогосподарства, які не мають змоги встановити в себе крапельний полив. Саме тому у компанії орієнтуються на селекцію посухостійких сортів, що не потребують додаткового зрошування. Прості селяни, у більшості випадків, нечасто оновлюють свій насіннєвий фонд, внаслідок чого мають низьку врожайність картоплі.

Керівник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань наголосив, що погода цієї весни сприяє ранній вегетації городини.

«Таку погоду можна вважати сприятливою для ранньовесняної вегетації. Невисокий температурний фон разом з оптимальним зволоженням ґрунту стимулює розвиток кореневої системи. Натомість процес зростання відбувається в помірному темпі. Це — найкращі умови для формування хорошого врожаю. Нині верхні шари ґрунту прогріті і добре зволожені. Середня температура на глибині 10 см коливається в межах 7-9°С, що дозволяє вже сіяти моркву, цибулю, петрушку, щавель та редиску, адже ці городні культури не бояться заморозків. А ось щодо цукрового буряку й картоплі, то краще поки перенести посівну — принаймні, до того часу, коли тепла погода стабілізується», — пояснює експерт

Читати за темою: В Україні вирощуватимуть новий ранній сорт картоплі

Директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда запевняє, що внаслідок аномальних змін клімату в нашій країні найближчим часом буде можливість вирощувати два врожаї картоплі на рік. Він рекомендує українцям швидше адаптуватися до змін клімату — підвищення температурного режиму як у зимову, так і в літню пору року, а також до частих змін атмосферних процесів.

«Владі слід розробити державну програму для адаптації галузей до кліматичних змін, зокрема, аграрної промисловості», — наголосив фахівець.

Виконано за допомогою Disqus