Північноамериканські фермери потерпають від масштабної посухи

5 травня 2021 100 0
Північноамериканські фермери потерпають від масштабної посухи
pixabay.com

З початком посівної пересохлі ґрунти в канадських преріях та на Північних рівнинах США породжують побоювання, що насіння ярого ріпаку та ярої пшениці не проросте, або дасть менший урожай у період, коли попит на ріпак значно перевершує пропозицію. Проте, фермери сіють з надією на дощ. Про це йдеться в Фермерському огляді світової преси на Kurkul.com.

Незвично потужний експорт пшениці до Китаю на корм для тварин також зменшив світові постачання основного інгредієнта хліба та макаронних виробів. Ціни на ріпак у лютому досягли рекордних показників, і канадські запаси посеред літа скоротяться до восьмирічного мінімуму. Ф’ючерси на яру пшеницю торгуються на найвищому рівні з 2017 р., коли значна посуха охопила північні рівнини США востаннє.

«Ми сіємо з вірою, сподіваючись на дощ. Це найбільша посуха на моїй пам’яті», — сказав Стівен Дональд, керівник сімейної ферми з виробництва зерна та ВРХ в Саскачевані.

Читати також: У квітні рекордно зросли ф'ючерси на кукурудзу — Zernotorg.ua

Поля Дональда висохли в пил, а пасовища хрустять під черевиками та зяють щілинами. Згідно з даними Міністерства сільського господарства Канади, на більшій частині західної Манітоби спостерігалася найсухіша, або близька цього зима за останнє століття. У федеральному департаменті заявляють, що більшість орних земель Манітоби та Південного Саскачевану потерпають від екстремальної посухи.

«Багато фермерів уже зменшують посівні площі під ріпаком, який особливо вразливий до посухи», — сказав Ніл Таунсенд, головний аналітик ринку FarmLink Marketing Solutions, посилаючись на опитування.

У Північній Дакоті, яка є найбільшим виробником ярої пшениці в США, останні шість місяців були найсухішими з 1895 р. Останній щотижневий американський моніторинг показав, що 70 % Північної Дакоти перебуває в умовах «екстремальної посухи», проти 47 % попереднього тижня.

«Хоча в нас можливі зливи у 16–30-денний період, навряд чи це полегшить ситуацію, адже більша частина пшениці у штаті висівається наприкінці квітня та у травні», — каже метеоролог Джоел Віденор.

В міністерстві сільського господарства Канади заявили, що фермери швидше за все, посіють на 4 % більше ріпаку у північних районах із більшою вологістю ґрунту. Міністерство сільського господарства США минулого місяця прогнозувало, що фермери Північної Дакоти посіють 2,8 млн га сої, що зробить її найбільшою культурою штату, тоді як площі під ярою пшеницею впадуть на 2 % — до 2,2 млн га.

Читати темою: Експерт назвав найурожайніші для центру України гібриди кукурудзи

Виконано за допомогою Disqus