Експерт назвав найурожайніші для центру України гібриди кукурудзи

21 квітня 2021 401 0
Експерт назвав найурожайніші для центру України гібриди кукурудзи
Kurkul.com

У виборі гібридів кукурудзи, одними з основних умов, окрім високої врожайності, мають бути посухостійкість, жаростійкість та холодостійкість. Про особливості вибору гібридів для Центрального регіону України, а саме Вінницької, Житомирської, Київської та Черкаської областей, розповів Леонід Чорний, менеджер з розвитку агротехнологій Центрального регіону «LNZ Group», у матеріалі «Леонід Чорний: Розумні підходи у вирощуванні соняшнику та кукурудзи в Центральному регіоні» на SuperAgronom.com.

За його словами, холодостійкість співвідноситься з намаганням посіяти раніше, аби захопити вологу. Люди хочуть, щоб гібрид витримував хоча б якісь коливання температури.

«До слова, у нас є такі гібриди. Зокрема кукурудза EXPM032 (ФАО 220) і EXPM015 (ФАО 260). Їх можна висівати вже за +7 °С ґрунту. Минулий рік це підтвердив: коли у травні були коливання температур від +20 °С вдень до 0 °С вночі — найкраще вистояла кукурудза ЕХРМ015. Вона не змінювала кольору, коли поряд на демо-ділянках на гібридах деяких інших компаній були візуальні ознаки впливу низьких температур — пригнічення, зміна кольору, вхід у стрес», — поінформував експерт.

Читати також: В Україні дорожчає кукурудза під впливом підвищення світових котирувань

Він зазначив, що рослини на ділянці ЕХРМ015 лише дещо призупинили ріст, але потім швидко відійшли і продовжили розвиватись.

Також, Леонід Чорний наголосив, що посухостійкість та жаростійкість останні сезони довели, що  можуть бути рятівними для врожаю. При дефіциті вологи спрацьовує така властивість, як низький коефіцієнт транспірації. Тобто йде не таке активне випаровування вологи через листя. Це цілеспрямована робота генетиків.

«Зазвичай такі гібриди мають еректоїдні листки. Тобто листя не розлого розростається, а росте вгору. В портфелі компанії LNZ є такий гібрид — EXPI143. Крім того, що у нього «виструнчені» листки, так у них ще й звужені продихи, крізь які волога випаровується не так сильно», — зауважив він.

Читати за темою: Експорт української кукурудзи зменшився на 7 млн тонн

Виконано за допомогою Disqus