Через складні погодні умови фермери вдосконалюють технології вирощування

6 травня 2021 76 0
Поле господарства ПП «ОСТ Лідер-Агро»
Поле господарства ПП «ОСТ Лідер-Агро»

Минулого року господарство з Миколаївщини ПП «ОСТ Лідер-Агро» через складні погодні умови отримало врожайність основних культур нижче запланованого рівня, тому тут вирішили удосконалити наявну технологію вирощування. Про це розповів директор Олександр Татаров у матеріалі «Без кредитування неможливий майбутній розвиток господарства» на Kurkul.com

Сівозміна господарства коригується кожного сезону, проте «ставку» роблять на озимі культури, зокрема на озимий ріпак, під який відводиться 1250 га. Напрямок на озимі культури був обраний через складні погодні умови та дефіцит вологи у ґрунті в регіоні.

Також під озимий ячмінь виділяють 800 га, 1000 га — під озиму пшеницю, 125 га — під горох та 250 га — під соняшник. Але від сівби соняшника у господарстві потроху відмовляються, адже він сильно виснажує ґрунти, до того ж врожайність його значно зменшилась останніми роками.

«Торік була складна ситуація. Ми отримали врожайність пшениці на рівні 4 т/га, ячменю — 4,5 т, ріпаку — близько 2 т/га. І це нам ще пощастило. Вирішили щось змінювати, аби залишитись «на плаву», — пояснив Олександр Татаров.

Наразі агрофірма «прокачує» технологію вирощування озимого ріпаку та обробки ґрунту. За словами Олександра Татарова, раніше застосовувалась традиційна технологія, зокрема оранка, а зараз взяли курс на вертикальний обробіток ґрунту. Адже застосування такої технології дозволяє економити пальне, робочу силу та зберігати вологу у ґрунті.

«Від оранки ми вже відмовились. Застосовуємо переважно поверхневий вертикальний обробіток, а під соняшник — глибоке рихлення. Практично не використовуємо дискові агрегати та культиватори. Впевнено рухаємось до no-till», — сказав директор.

В рамках посівної кампанії-2021 у господарстві вже посіяли 125 га гороху та 40 га ярого ячменю. Планується також сівба соняшнику на 250 га. Олександр Татаров зазначає, що розмір витрат на сівбу 1 га, у порівнянні з попереднім роком, не змінився і складає в середньому $400-500/га.

Щодо озимого клину, то, за словами Олександра Татарова, пшениця та ячмінь увійшли у зиму в задовільному стані, а частину ячменю було пошкоджено заморозками. Ріпак знаходиться у зоні ризику, адже сівба проходила із затримками через пізні дощі.

При посіві у господарстві традиційно вносять фосфорні добрива у нормі 100 кг/га. Також не обходиться без підживлення по мерзлоталому ґрунту: проводять ранньовесняне внесення селітри, сульфату амонію та планують внесення КАС. Міндобрива вже багато років закуповують у компанії «Прометей», користуючись послугами агромаркету, що діють на базі елеваторів.

«Зручно, що все є в одному місці і поруч, не треба далеко їздити. Подзвонив менеджеру, в дві секунди все вирішилося. Швидко і зручно. Крім міндобрив потроху беремо посівмат і ЗЗР. У наступному році плануємо купувати у «Прометея» крім селітри та сульфату амонію, ще й КАС», — розповів Олександр Татаров. 

На посівах ріпаку застосовується також двократна обробка регуляторами росту. Крім того, у господарстві вносять мікроелементи та інсектициди. Зазвичай з осені проводять 3 інсектицидні обробки, а навесні — 4-5. Фунгіцидну обробку проводять двічі, а іноді її комбінують із гербіцидною.

До слова, у рамках співпраці з ГК «Прометей» аграріям пропонуються азотні, фосфорні, калійні та комплексні добрива вітчизняного виробництва, оскільки компанія співпрацює з підприємствами групи Ostchem («Азот», «Сєвєродонецьке об'єднання Азот», «Рівнеазот») та білоруським підприємством «Гомельський хімічний завод». Посівний матеріал провідних виробників, як Limagrain та Syngenta, а ЗЗР — BASF та ALFA Smart Agro.

Читайте також: Віктор Шеремета: Вирощуємо те, що дає найбільший валовий прибуток

Виконано за допомогою Disqus