Олександр Татаров, керівник ПП «ОСТ Лідер-Агро»

Олександр Татаров: Без кредитування неможливий майбутній розвиток господарства

6 травня 2021 402 0

Більшість фермерських господарств для свого розвитку потребують залучення позикових коштів. Але серед фермерів побутує думка, що кредитування — шлях «в нікуди», адже нерідко сільгоспвиробникам пропонують високу відсоткову ставку.

Однак Олександр Татаров, директор ПП «ОСТ Лідер-Агро» впевнений, що кредитування може бути легким і безпечним, а залучені кошти за умови правильного планування швидко окупляться.

Kurkul.com вирішив дізнатись, чому ПП ОСТ Лідер-Агро кредитується під заставу майбутнього врожаю з ГК «Прометей», а також чому не робить ставку на ярі культури, потрошку відмовляється від сівби соняшника та обирає вертикальну технологію обробітку ґрунту. А у фінансових питаннях нам допоміг розібратись керівник сектору аналітики і моніторингу ГК «Прометей» Григорій Гудима.  

Знайомство з підприємством

«ОСТ Лідер-Агро» було створене у 2016 році. Діяльність підприємства починалась із надання послуг, зокрема оренди техніки сусіднім агровиробникам.

«Ми досить молоді: нашому підприємству 5 років. Спочатку ми надавали сільськогосподарські послуги іншим господарствам, а потім зрозуміли, що нам потрібен банк землі», — розповів Олександр Татаров.

Читати також: Віктор Шеремета: Вирощуємо те, що дає найбільший валовий прибуток

Господарство ПП «ОСТ Лідер-Агро» в смт Березнегувате

На «старті» агрофірма мала 350 га землі, а зараз земельний банк нараховує близько 3,5 тис. га. У господарстві продовжують займатися набором землі та, за словами керівника, зупинятись на досягнутому вони не збираються.

«Не знаю, на якій цифрі ми зупинимось, але поки що плануємо і надалі збільшувати земельний банк. Однак необхідно дати раду цим землям, адже останніми сезонами немає стабільності у погоді та інших факторах», — зазначив директор.

Сівозміна та рослинництво

Сівозміна господарства коригується кожного сезону, проте «ставку» роблять на озимі культури, зокрема на озимий ріпак, під який відводиться 1250 га. Напрямок на озимі культури був обраний через складні погодні умови та дефіцит вологи у ґрунті в регіоні.

Також під озимий ячмінь виділяють 800 га, 1000 га — під озиму пшеницю, 125 га — під горох та 250 га — під соняшник. Але від сівби соняшника у господарстві потроху відмовляються, адже він сильно виснажує ґрунти, до того ж врожайність його значно зменшилась останніми роками.

Минулого року підприємство через складні погодні умови отримало врожайність основних культур нижче запланованого рівня, тому тут вирішили удосконалити наявну технологію вирощування.

«Торік була складна ситуація. Ми отримали врожайність пшениці на рівні 4 т/га, ячменю — 4,5 т, ріпаку — близько 2 т/га. І це нам ще пощастило. Вирішили щось змінювати, аби залишитись «на плаву», — пояснив Олександр Татаров.

Читати за темою: Посівна на 1 000 га: скільки коштуватиме техніка і де взяти гроші 

Наразі агрофірма «прокачує» технологію вирощування озимого ріпаку та обробки ґрунту. За словами Олександра Татарова, раніше застосовувалась традиційна технологія, зокрема оранка, а зараз взяли курс на вертикальний обробіток ґрунту. Адже застосування такої технології дозволяє економити паливо, робочу силу та зберігати вологу у ґрунті.

«Від оранки ми вже відмовились. Застосовуємо переважно поверхневий вертикальний обробіток, а під соняшник — глибоке рихлення. Практично не використовуємо дискові агрегати та культиватори. Впевнено рухаємось до no-till», — сказав директор.

В рамках посівної кампанії-2021 у господарстві вже посіяли 125 га гороху та 40 га ярого ячменю. Планується також сівба соняшнику на 250 га. Олександр Татаров зазначає, що розмір витрат на сівбу 1 га, у порівнянні з попереднім роком, не змінився і складає в середньому $400-500/га.

Крім того, керманич додав, що торік вдалось значно зекономити кошти на купівлі насіння, адже для сівби використовують і власний насіннєвий матеріал, зокрема пшениці.

«Сіємо пшеницю Одеського селекційно-генетичного інституту, оскільки вона має гарну посухостійкість. Щодо ріпаку та ячменю — обираємо іноземну селекцію. Також сіємо насіння власної селекції. Таким чином минулого року вдалось зекономити на цій статті витрат», — розповів Олександр Татаров.

Читати ще: Скільки «з’їсть» посівна 2021 — аналіз цін на добрива, ЗЗР, пальне та насіння

Поле господарства ПП «ОСТ Лідер-Агро»

Щодо озимого клину, то, за словами Олександра Татарова, пшениця та ячмінь увійшли у зиму в задовільному стані, а частину ячменю було пошкоджено заморозками. Ріпак знаходиться у зоні ризику, адже сівба проходила із затримками через пізні дощі.

При посіві у господарстві традиційно вносять фосфорні добрива у нормі 100 кг/га. Також не обходиться без підживлення по мерзлоталому ґрунту: проводять ранньовесняне внесення селітри, сульфату амонію та планують внесення КАС. Міндобрива вже багато років закуповують у компанії «Прометей», користуючись послугами агромаркету, що діють на базі елеваторів.

«Зручно, що все є в одному місці і поруч, не треба далеко їздити. Подзвонив менеджеру, в дві секунди все вирішилося. Швидко і зручно. Крім міндобрив потроху беремо посівмат і ЗЗР. У наступному році плануємо купувати у «Прометея» крім селітри та сульфату амонію, ще й КАС», — розповів Олександр Татаров. 

На посівах ріпаку застосовується також двократна обробка регуляторами росту. Крім того, у господарстві вносять мікроелементи та інсектициди препарати для знищення шкідливих комах. Зазвичай з осені проводять 3 інсектицидні обробки, а навесні — 4-5. Фунгіцидну обробку проводять двічі, а іноді її комбінують із гербіцидною.

Зберігання, логістика та продаж зерна

Потужності зі зберігання «ОСТ Лідер-Агро» представлені складами підлогового типу загальною площею 5 тис. м2 та місткістю 7-8 тис. т. На зберігання переважно закладається пшениця.

«Крім того, ми зараз плануємо зробити ще один тік. Придбали склади на 2 тис. м2, проте вони потребують ремонту. Весь урожай ми звозимо з поля на склади, а потім вже — на продаж», — зазначив Олександр Татаров.

Читати також: Євген Малашенко: Піднімаю орендну плату за пай на максимум

Врожай ріпаку у господарстві продають зазвичай одразу, проте, за словами керівника, цього року очікується інша тенденція, адже посівні площі під ріпаком зменшились, як і показники урожайності.

Фінансування

До кредитування на підприємстві мають позитивне ставлення, адже ситуація з нестачею оборотних коштів у фермерів зараз не рідкість, а на реалізацію планів потрібні гроші.

«Звичайно, кредитуємось. А як по-іншому рости? Наприклад, захотіли ми технологію змінити, але «витягнути» на це €200 тис. з обороту неможливо. Тим паче, що кредити доступні», — зазначив Олександр Татаров.

Так, агрофірма користується програмою фінансування під майбутній врожай від компанії «Прометей».

«Можна не тільки придбати та обміняти врожай на необхідну продукцію: мінеральні добрива, ЗЗР або насіння на вигідних умовах, але і отримати можливість фінансування під майбутній врожай. Це зручно та завжди вигідні, прозорі умови», — додав директор.

Ще одним приємним бонусом на думку директора є можливість безкоштовно отримати рекомендації досвідченого фахівця-агронома компанії. Щоб витрачені кошти були виправдані очікуваним результатом: ЗЗР спрацював, гібриди показали високу врожайність, а добрива не просто були поховані в землю.

За словами Олександра Татарова, з компанією «Прометей» вони співпрацюють з моменту заснування господарства. Спочатку продавали свій врожай на елеватори компаній, а коли з'явилися додаткові послуги, віришили спробувати і не пожалкували.

Програмою фінансування під майбутній врожай користуються вже не один рік. Спочатку підприємство надало відповідні документи, далі менеджери компанії оглянули поля, після чого була підписана перша угода.

«Пакет документів потрібен мінімальний. Це основні документи підприємства, заявка та завершений процес комплаєнсу. Ми повинні визначити, яку суму можна надати тому чи іншому виробнику. Термін перевірки документів триває максимум тиждень, адже всі керівники знаходяться у швидкому доступі», — розповів Григорій Гудима.

Григорій Гудима зазначає, що компанія не має спеціальних умов для надання кредитування. Ні мінімальної партії зерна, ні мінімальної суми чи розміру земельного банку. ГК «Прометей» співпрацює як з ФОПами і фермерськими господарствами, так і з одноосібниками. Вартість 1 т зерна на момент проведення розрахунку за договором кредитування визначається згідно з закупівельними цінами елеваторів компанії. Зазвичай обирається найближча точка відвантаження.

«Щодо вартості, розрахунок відбувається згідно з дійсними на день розрахунку цінами елеватора», — підтвердив Олександр Татаров.

Читати за темою: Микола Бойченко: Навіть у засушливих умовах маємо урожайність картоплі не менше 30 т/га

Олександр Татаров, керівник ПП «ОСТ Лідер-Агро»

У рамках співпраці з ГК «Прометей» аграріям пропонуються азотні, фосфорні, калійні та комплексні добрива вітчизняного виробництва, оскільки компанія співпрацює з підприємствами групи Ostchem («Азот», «Сєвєродонецьке об'єднання Азот», «Рівнеазот») та білоруським підприємством «Гомельський хімічний завод». Посівний матеріал провідних виробників, як Limagrain та Syngenta, а ЗЗР — BASF та ALFA Smart Agro.

За словами Григорія Гудими, фермер може приїхати на елеватор, забрати всі необхідні матеріали і туди ж привезти зерно. Відсоткова ставка кредитування визначається індивідуально та становить 20% і нижче.

«Аграрії мають закрити вартість фінансування. На початку ставка складала 24% річних, сьогодні — 20% і нижче. Цей відсоток у кожному окремому випадку коригується та обговорюється», — додав експерт.

Олександр Татаров підсумував, що за 5 років партнерства ситуацій невиконання умов договору ні з однієї зі сторін не було. А у випадку форс-мажору можна розраховувати на підтримку ГК «Прометей», оскільки компанія завжди йде назустріч товаровиробникам: існує можливість перенесення строків угоди, зміни варіантів її закриття тощо.

© Анастасія Герасименко, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою