Названо ефективні методи боротьби із томатною міллю

13 травня 2021 40 0
Обприскування томатів у теплиці
Обприскування томатів у теплиці

Ті, хто займається вирощуванням томатів, баклажанів, перцю та картоплі, певно, не раз шукали ефективні способи та засоби для контролю цього підступного шкідника — томатної молі. Експерти компанії ФМС Україна детально розповіли, які методи боротьби з шкідником є найбільш дієвими. Деталі у матеріалі «Томатна міль: чітка інструкція для боротьби» на Kurkul.com.

Зазначається, що здебільшого, шкідник широко відомий як південноамериканська томатна міль, американський томатний точильщик або тута абсолюта (Tuta absoluta).

Часто цього шкідника називають мінуючою міллю, бо личинки пошкоджують листки, стебла й плоди овочевих культур і відкладають там продукти своєї життєдіяльності, ніби «міни».

Задля профілактики і виявлення, потрібно щодня обстежувати плантації томатів чи інших пасльонових культур для виявлення пошкоджень. Варто звертати особливу увагу на верхній і середній яруси рослин, які зазвичай заселяє шкідник. 

Також можна встановлювати феромонні пастки за два тижні до висаджування томатів для перевірки наявності імаго молі на всіх етапах вирощування томатів, збору врожаю, упаковки та в місцях продажу (на складах). 

Серед найдієвіших методів боротьби фахівці виділяють:

Біологічні методи

При виявленні в пастках імаго томатної молі необхідно терміново розпочати їхній масовий вилов за допомогою феромонних пасток та провести комплекс захисних заходів.

При застосуванні біологічного захисту рослин використовують комах-паразитів або хижаків, які є природними ворогами для цих шкідників і знищують її на різних стадіях розвитку.

  • Хижаки

Серед хижаків, які знищують декілька видів шкідливих комах на різних стадіях розвитку, найчастіше відзначають клопів сліпняків із підроду Heteroptera, особливо Macrolophus pygmaeus, M. fuliginosus, Dicyphus spp. і Nesidiocoris tenuis. Ці комахи є надзвичайно активними ентомофагами личинок томатної молі.

  • Паразитоїди

Що стосується паразитоїдів (паразити, які завершують свій розвиток за рахунок одного господаря і прив’язуються до одного чи кількох аналогічних видів), серед них часто зустрічаються деякі перетинчастокрилі трихограмматиди з роду Trichogramma, які, найімовірніше, живляться яйцями томатної молі. Іншими виявленими паразитоїдами є деякі евлофіди виду Necremnus, Hemiptarsenus і Pnigalio, а також, рідше, Ichneumonidae (Diadegma).

Хімічні методи боротьби зі шкідником

Для хімічного контролю томатів та інших пасльонових фермери давно й успішно використовують низку зареєстрованих інсектицидів, наприклад, Верімарк® та Ексірель®.

Обидва інсектициди є представниками найновішої хімічної групи — антраніламіди. Крім того, з-поміж інших вони відрізняються безпечністю для культур вирощування, а також толерантністю до корисних комах, зокрема комах-запилювачів (бджоли, джмелі), що дуже важливо при формуванні систем захисту в різних тепличних (і не тільки) господарствах.

Інсектицид Верімарк® застосовують на ранньому етапі розвитку овочів — етапі вирощування розсади (замочування, проливання розсади перед висаджуванням) або появи сходів при прямому посіві у ґрунт. Це важливо, бо вже на ранніх фазах розвитку розсада томатів стає привабливим об’єктом для небезпечних шкідників. А такий інсектицид, як Ексірель®, допомагає фермерам захищати рослини від шкідливих комах впродовж вегетації.

Виконано за допомогою Disqus