Стало відомо, як відбувається отруєння бджіл пестицидами

13 травня 2021 164 0
Стало відомо, як відбувається отруєння бджіл пестицидами

Пестициди потрапляють (надходять) в організм бджоли разом із нектаром, пилком, водою та при безпосередньому їх контакті (що найбільш небезпечно). А в результаті цього забруднюються товарна продукція та кормові запаси бджолосімей. Про це розповів Максим Яновський, керівником відділу маркетингу компанії ФМС Україна у матеріалі «Захист рослин і бджоли: як закінчити війну?» на Kurkul.com.

За його словами, токсикози виражаються в ослабленій життєдіяльності сімей, зниженні їхньої продуктивності, і масовій загибелі бджіл.

За даними Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, попередньо дослідження показали, що в 95% випадків хімічний токсикоз викликають інсектициди, в 4% — гербіциди і 1% припадає на інші препарати.

Найбільшої шкоди бджолам, як пояснює Максим Яновський, наносять переважно інсектициди з групи піретроїдів, фосфорорганічні сполуки, карбамати, деякі неонікотиноїди.

Фахівець розповів, які групи діючих речовин можна вважати відносно безпечними для бджіл.

За його словами, важко говорити про безпечність для бджіл окремої групи. У кожній є різні діючі речовини, які можна вважати малотоксичними для бджіл. При цьому завжди треба пам’ятати: основна шкода навіть від таких препаратів виникає при прямому контакті. Тому фермери мають дотримуватися базових рекомендацій при проведенні захисних обробок посівів і насаджень.

Із точки зору відносної безпеки для корисних комах варто виокремити одну з наявних хімічних груп д.р. — це антраніламіди. Зокрема представниками цієї групи є інсектициди Кораген®, Ексірель®, Верімарк®.

В Європі проводилася низка досліджень із застосуванням інсектициду Кораген®, зокрема, у  закритому ґрунті. Летальних випадків серед медоносних бджіл та джмелів не було зафіксовано. Препарат можна використовувати на квітучих рослинах тих культур, на яких він зареєстрований. Проте обов’язково потрібно дотримуватися всіх правил і рекомендацій щодо хімічних обробок полів і багаторічних насаджень.

Читайте також:

Виконано за допомогою Disqus