На Черкащині пасічники повідомляють про загибель бджіл

31 травня 2023 2070 0
На Черкащині пасічники повідомляють про загибель бджіл
Kurkul.com
  • У селі Кедина Гора на Золотоніщині на місцевих пасіках загинули бджоли.
  • Це сталося після того, як фермери обробили поля, розповів один із бджолярів Андрій Труба.
  • У поліції щодо інциденту відкрили кримінальне провадження.

Про факт отруєння та відкриття кримінального провадження повідомляє «Суспільне».

«З учорашнього вечора і до сьогоднішнього ранку велика кількість загиблих бджіл. Це збіглося з тим, що неподалік від нашого села було оброблене поле. 21 числа знову серед білого дня було оброблене поле, 22 ми побачили, що знову масово гинуть бджоли, і ця трагедія продовжується до сьогоднішнього дня», – розказав пасічник.

Згідно з законом, аграрії мали б попередити про обробку полів, але вони цього не зробили, розповів староста села Сергій Кожемяко.

«Про внесення будь-якого препарату захисту рослин фермер повинен повідомляти місцеву владу, щоб пасічники самі вирішували: шкодить це бджолам чи ні. Так цього не було зроблено, виник знову конфлікт», – пояснив староста.

Один із фермерів Володимир Шведенко ситуацію коментує так:

«Я до загибелі бджіл не причетний ніяким чином. Хай зроблять експертизи. Документи всі на неї є, це не якась «ліва» хімія, чи ще щось, це провідні фірми, які працюють не один рік на території України», – сказав фермер.

По справі тривають слідчі дії, повідомила речниця Нацполіції області Наталія Ткачук.

«На місці події були вилучені зразки речовин та мертвих бджіл, які відправлені на проведення екологічної експертизи. На даний час за вказаним фактом відкрите кримінальне провадження за статтею 247. Це «Порушення законодавства про захист рослин». Санкція статті передбачає штраф до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, громадські роботи на строк від 120 до 200 годин і обмеження волі до двох років. На даний час встановлюються всі обставини події», – прокоментувала речниця.

 

Виконано за допомогою Disqus