Експерт пояснив, як законопроєкт про бджільництво і захист рослин вплине на аграріїв

5 травня 2021 97 0
Експерт пояснив, як законопроєкт про бджільництво і захист рослин вплине на аграріїв
pixabay.com

Законопроєкт №5274–1 «Про розвиток бджільництва та захист бджіл» пропонує врегулювати відносини щодо розведення, використання та охорони бджіл, а також створення умов для підвищення продуктивності бджіл і сільськогосподарських культур, використання бджіл та продуктів бджільництва в профілактиці та лікуванні захворювань людини тощо. 

Що чекати аграріям від законопроєкту пояснив член аграрного комітету Верховної Ради Дмитро Соломчук у матеріалі на Kurkul.com.

За статистикою, щороку в Україні гинуть 45–50 тис. бджолиних сімей вартістю 2 тис. грн кожна. Країна втрачає тисячі тонн меду через порушення правил використання пестицидів й агрохімікатів та недоотримує гроші у вигляді податків від продажу продукції, у тому числі на експорт. Тим часом між аграріями та бджолярами спалахують постійні конфлікти, кінця яким наразі не видно.

Система оповіщення бджолярів досі працювала недосконало. Аграрії повідомляли селищним головам, а ті — пасічникам. І чи встигав голова їм зателефонувати, чи не встигав — невідомо.

Читати також: На Вінниччині масово гинуть бджоли через отруєння пестицидами

Хоча пасіки справді страждають від пестицидів, звинувачувати виключно аграріїв у цьому неправильно. Здебільшого вони купують пестициди згідно з рекомендаціями виробника, де вказано, проти яких шкідників засоби ефективні, та не враховано шкоду для бджіл.

Згідно з цим законопроєктом, аграрії будуть розуміти, які пестициди їм потрібно купувати та коли їх використовувати, а пасічники зможуть вберегтися від потенційної шкоди. Крім того, якщо препарат можна застосовувати під час льоту бджіл, то і для людей, найімовірніше, він буде безпечний.

Якщо ж аграрій використовує препарати в невідповідний час, можна подати заяву до поліції або звернутися до інспекторів Держпродспоживслужби. Раніше правова сторона цього питання не була відповідно врегульована.

Читати за темою: В Україні майже втричі зріс попит на продукти бджільництва

«Питання відповідальності викликало багато суперечок, тож комітет вирішив залишити остаточне розв'язання цього аспекту на період між першим та другим читанням», — розповідає Дмитро Соломчук.

Він додав, що є прихильником групи депутатів, які відстоюють жорстку кримінальну відповідальність за загибель бджіл.

«Ми поспілкувалися з бізнес асоціаціями, представниками аграрного бізнесу, МЕРТ та Мінфіну. Усі підтримали впровадження нових правил згідно з законопроєктом № 5274–1, адже проблема давно потребувала вирішення. Я був приємно здивований розумінням ситуації з боку агровиробників, які погодилися на перехідний період терміном 6 місяців. За цей час повинні запрацювати нові правила, а виробникам ЗЗР має вистачити часу для реалізації старих запасів пестицидів», — розповідає Дмитро Соломчук.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою