Фахівець розповів про особливості застосування гербіцидів у південному регіоні

14 травня 2021 72 0
Фахівець розповів про особливості застосування гербіцидів у південному регіоні
UKRAVIT

Гербіцидний захист культур соняшника, кукурудзи та сої в залежності від регіону відрізняється. Так, про застосування гербіцидів у південному регіоні розповів Дмитро Худяков, менеджер з технічної підтримки «UKRAVIT» в Херсонській обл., у матеріалі на SuperAgronom.com.

Він зазначив, що місцеві аграрії вирощують переважно не класичну сою на зрошенні, тому ґрунтовий захист не застосовують. Тут використовують гербіциди суцільної дії (Гліфовіт, Гліфовіт Екстра) в період вегетації.

«Важливим фактором застосування ґрунтових гербіцидів на соняшнику в південному регіоні є недостатня кількість вологи, тож під час обробки аграрії застосовують велику кількість води — від 300 л/га. Щодо кукурудзи, то вона на Півдні України теж переважно вирощується на зрошенні, але, на відміну від сої, ґрунтовий захист культури присутній. Особливостей застосування препаратів, які б відрізнялися від решти регіонів України, немає», — наголосив фахівець. 

Також додав, що при виборі ґрунтових гербіцидів багато залежить від попередника. На Півдні України соняшник зазвичай вирощується після культур зернової групи. Багато аграріїв Півдня застосовують бакові суміші гербіцидів, комбінуючи препарати проти злакових і дводольних видів.  

Читати за темою: Названо інсектициди для захисту посівів озимого ріпаку та садів під час цвітіння

«Оптимально проблему однорічних злакових і деяких дводольних бур’янів вирішує гербіцид Тізер у нормі 2,5-3,0 л/га. Ефективність спостерігається навіть за посушливих умов, як це в нас часто буває. Для розширеного контролю застосовується бакова суміш Тізер та Селефіт у нормі по 2,0-2,5 л/га. Якщо в господарстві висівають соняшник на зрошенні, то аграрії застосовують гербіцид Варяг у нормі 4,0-4,5 л/га, адже він ефективний одночасно проти дводольних і злакових бур’янів, поширених на наших полях. Крім того, Варяг більш стійкий до промивання, що важливо на зрошенні», — зазначив Дмитро Худяков. 

Щодо кукурудзи, то, оскільки йдеться про вирощування на зрошенні, основне завдання застосування ґрунтових гербіцидів — запобігти проростанню злакових бур’янів. Дмитро Худяков наголошує, що при виборі препарату варто враховувати страховий гербіцид, яким планують обробляти посіви надалі.  

«Якщо господарство буде застосовувати потужний страховий гербіцид, наприклад, Міладар Дуо, то достатньо буде обробки Тізером у нормі 3,0 л/га, щоб запобігти появі першої хвилі злакових бур’янів. Якщо ж використовуватимуть менш ефективний препарат, то для ґрунтового захисту краще обрати гербіцид Варяг у нормі 4,0-4,5 л/га, щоб відразу охопити більший спектр дводольних бур’янів», — розповідає експерт. 

За його словами, в умовах Півдня України внесення ґрунтових гербіцидів потребує максимальної норми виливу робочого розчину. На Півдні для соняшника найчастіше використовують бакові суміші Тізер та Селефіт або Хортус і Селефіт. Комплексне рішення — Варяг. Також мати попит комбінація Тізер у нормі 2,0 л/га та Командир у нормі 120 г/га.

Читати також: Фахівець порадив, як усунути температурний стрес у озимих культур

Виконано за допомогою Disqus