Фахівець порадив гербіцидні рішення для соняшника при вирощуванні в умовах нестачі вологи

26 квітня 2021 93 0
Фахівець порадив гербіцидні рішення для соняшника при вирощуванні в умовах нестачі вологи
UKRAVIT

Практично кожного року аграрії із різних куточків України потерпають від нестачі ґрунтової вологи, що суттєво ускладнює вирощування класичного соняшника: адже для ефективної дії ґрунтових гербіцидів, які мають зберегти посіви чистими від бур’янів у період вегетації, наявність у ґрунті вологи є критичним фактором. Повідомляють фахівці UKRAVIT.

У зв’язку із цим велика кількість агровиробників віддають перевагу вирощуванню гібридів, стійких до імідазолінонів і трибенурон-метилу. Адже вирощування за цими виробничими системами не вимагає внесення ґрунтових гербіцидів, а передбачає використання післясходових гербіцидів на основі певних діючих речовин після появи сходів культури для контролю злакових і дводольних видів бур’янів.

«Вирощування гібридів, стійких до імідазолінонів і трибенурон-метилу, є одним із виходів для агровиробників, які прагнуть отримувати високі врожаї соняшника в умовах низького рівня вологи у ґрунті або в зонах ризикованого землеробства», — зазначив керівник агрономічного департаменту компанії «UKRAVIT» Олександр Мигловець.

За його словами, щоб гібриди повністю реалізували свій генетичний потенціал урожайності, необхідно забезпечити їм безконкурентне середовище у боротьбі за життєво важливі ресурси – елементи живлення, ґрунтову вологу, світло та простір.

«Саме тому потрібно особливо ретельно підійти до їх післясходового гербіцидного захисту. Для захисту посівів соняшника, стійкого до імідазолінонів, застосовують препарати на основі імазамоксу та, імазапіру, для посівів, стійких до трибенурон-метилу, — страхові гербіциди на основі трибенурон-метилу. Вони надійно контролюють бур’янову рослинність і забезпечують культурним рослинам чистий простір для росту та розвитку», — додав фахівець.

Для контролю однорічних злакових і дводольних видів бур’янів у посівах соняшника, стійкого до імідазолінонів, він рекомендує застосовувати післясходовий гербіцид Генезис (імазамокс, 33 г/л + імазапір, 15 г/л). Діючі речовини через ксилему та флоему потрапляють до тканин рослин, де діють як інгібітори ензиму ацетолактатсинтетази (АLS) — ключового ферменту біосинтезу незамінних амінокислот.

Всередині рослин гербіцид швидко переміщується до точок росту, внаслідок чого припиняється поділ клітин, ріст пагонів та кореневої системи бур’янів. Генезис ефективно контролює широкий спектр злакових і дводольних видів бур’янів, у тому числі й «проблемні»: осот (види), амброзію (види), підмаренник чіпкий, вовчок соняшниковий та інші. Лише одна обробка утримує поле чистим від бур’янів упродовж всього вегетаційного періоду, залежно від погодних умов.

Для контролю однорічних і деяких багаторічних дводольних видів бур’янів, у тому числі стійких до 2,4 Д, в посівах соняшника, стійкого до трибенурон-метилу, Олександр Мигловець рекомендує обрати високоефективний післясходовий гербіцид системної дії Голд Стар (трибенурон-метил, 750 г/кг). Трибенурон-метил швидко переміщується всередині рослини до місць найбільшої меристематичної активності.

«Як наслідок, припиняється поділ клітин, ріст пагонів і кореневої системи бур’янів. Гербіцид надійно та тривало захищає посіви від злісних видів – осотів, нетреби, амброзії та інших, а за умови застосування максимальних норм знищує навіть перерослі бур’яни. При цьому він повністю розкладається на момент збирання врожаю та не має післядії на наступні культури в сівозміні», — зазначив фахівець.

Виконано за допомогою Disqus