Фермер розповів, чому варто мати власний елеватор

17 травня 2021 157 0
Фермер розповів, чому варто мати власний елеватор
elevatorist.com

З огляду на вартість зерна цього сезону, фермерам варто мати свій елеватор. Так вважає Віктор Шеремета, керівник фермерського господарства «Геркулес» в Київській обл. Про це йдеться у матеріалі «Фермерські елеватори: чому їх будують і яке обладнання вибирають» на Еlevatorist.com.

«Порахуйте, яка ціна на зерно в період збирання, і якою стала після Нового року. Мінімальну частину продукції ми продаємо восени, щоб закрити якісь поточні потреби, але основна кількість тримаємо до зими, і продаємо вже після Нового року. Пшениця в період збирання була близько 6 тис. грн, а взимку стала 9 тис. грн. Кукурудза була близько 5 тис. грн, а взимку — 8 тис. грн», — розповів він.

Керівник каже, що будувати склади для зберігання вигідно навіть при мінімальному земельному банку господарства. А ставити комплекс для сушки і очищення зерна можна вже при обробці 50-100 га землі.

У фермерському господарстві «Геркулес» раніше користувалися переносними очисними машинами, — так закладали на зберігання в своїх складах озимі культури. Як розповів керівник ФГ, до будівництва власного стаціонарного комплексу вологу кукурудзу продавали «з коліс» під час збирання.

Читати також: KMZ Industries і Variant Agro Build об’єднались задля створення домінуючого гравця на ринку елеваторного обладнання

Віктор Шеремета зауважив, що близько 20 років в окрузі ФГ працював тільки один покупець зерна - «Бориспільський комбікормовий завод», який «диктував свої умови». Потім з'явився елеватор компанії «НІБУЛОН» і конкуренція за фермерське зерно. За словами керівника господарства, фермерам стало комфортніше працювати з приходом нового гравця. Проте, аграрії бачать сенс з незалежності від елеваторів.

За словами керівників фермерських господарств, претензії до комерційних елеваторів є з приводу заниження якості продукції - «дописування» зайвої вологості і сміття.

«У багатьох є нарікання. Так, ми виграємо від співпраці з елеваторами, але до багатьох є претензії в заниженні якості продукції. З вагами була постійно проблема — недоважили. Ну, ніби розібралися вже найближчим часом. А от зниження якісних показників, на жаль, сьогодні ще присутній», — відзначив Віктор Шеремета.

Читати за темою: Через складні погодні умови фермери вдосконалюють технології вирощування

Виконано за допомогою Disqus