Інвестувати в с/г техніку з терміном окупності 10 років немає сенсу — думка

30 травня 2021 1571 0
Інвестувати в с/г техніку з терміном окупності 10 років немає сенсу — думка

Купувати компанії сільськогосподарську техніку з терміном окупності 10 років немає ніякого сенсу. Про це розповів член правління з питань інформаційних технологій A.G.R. Group, власником якого є Місак Хідірян, Ігор Богданов в матеріалі «Інновації A.G.R. Grouр, або Навіщо агрохолдингу техніка дорожче Ferrari» на Latifundist.com.

«Ми для себе вирішили, що якщо придбати комбайн, який буде працювати на пізніх культурах (соя, кукурудза), то при напрацюванні 800 га в рік його окупність складе 11 років. Сенсу немає в такій інвестиції. І якщо взяти обприскувач, який проводить 6 обробок по сої та 3 по кукурудзі при напрацюванні 10 тис. га в рік — окупність 3-4 роки», — прокоментував він.

Ігор Богданов підкреслив, що трактори та агрегати для обробки ґрунту можна замінити наймом. Але наймання обійдеться дорожче, тому що не завжди компанія зможе отримати ті агрегати, які потрібні. За його словами, A.G.R. Group повністю укомплектований Ecolo-Tiger. Цей агрегат дозволяє проводити відразу дві операції: і глибокорихлення, і дискування.

«Якби ми замовляли найману техніку, то платили б за дві операції, а так термін окупності Ecolo-Tiger 1,5 року», — пояснив він.

На думку Ігоря Богданова, найкритичніша операція в агро — посів. Тому обов'язково в господарстві повинні бути свої сівалки і під них трактори. Це мінімальний комплект, яким повинен бути забезпечений кластер. Причому формувати потрібно монобренд, щоб техніку було легше обслуговувати, щоб була єдина навігація та взаємозамінні запчастини.

Виконано за допомогою Disqus