В Україні дефіцит спеціалістів із налаштування цифрових рішень для агробізнесу — думка

28 травня 2021 42 0
В Україні дефіцит спеціалістів із налаштування цифрових рішень для агробізнесу — думка

В Україні відчувається достатньо серйозний дефіцит спеціалістів, які налаштовують цифрові рішення для агробізнесу. Таку думку висловив Олег Лукашик, комерційний директор AgroOnline у матеріалі «Діджитал в агро — «наступного року» може бути пізно» на Kurkul.com.

«Дефіцит відчувається достатньо серйозний. Складається ситуація, коли агрофірма каже: «Зробіть мені цифрову платформу за $1 тис., а компанія відповідає: «Це можливо лише за $3 тис.». В підсумку сходяться десь посередині, а далі все, як у поганому кіно. Агрофірма думає, що за ціну, на яку сторгувалися, їм налаштують усе «під ключ», а компанія думає, що налаштує тільки половину за ці гроші. Виникають конфліктні ситуації. Це технічна сторона питання», — зазначив фахівець.

Інша сторона проблеми, за його словами, коли справді ніхто не сперечається з ціною й розуміє, що це необхідно. А постачальник, коли впроваджує рішення, стикається з тим, що на підприємстві люди: а) не здатні навчатися; б) не хочуть це робити; с) відверто саботують процес інтеграції.

Читати за темою: Віктор Боровик: Система AgroOnline у дії — модернізуємо господарство на прикладі Grano Group

Спроба звернення до керівництва дає короткочасний ефект, але як тільки компанія закінчила наладку, «повзучий саботаж» через кілька місяців може всю роботу звести нанівець.

«Ми вже давно зрозуміли, що встановленням та налаштуванням системи все не закінчується. Потрібен чи не щоденний контроль, щоб цією системою користувалися. Щоденне навчання, консультування й щомісячна звітність топ-менеджменту про те, які виникають труднощі або проблеми в роботі. І тільки в такому випадку десь через пів року компанію можна «відпускати». Оскільки формується певна звичка працювати в системі, це вже не сприймається, як щось чуже, а стає «своїм» інструментом», — пояснив Олег Лукашик.

Та додав, що впровадження цифрових рішень на підприємстві теж коштує окремих грошей. Не завжди компанія-покупець готова на такі витрати, оскільки не бачить прямої залежності та фінансової вигоди для себе.

«Тому нам доводиться працювати, як певним місіонерам, які популяризують IT-технології. Тільки ми популяризуємо та роз’яснюємо особливості й тонкощі впровадження діджитал-рішень. Багато фермерів говорять, що ще не доросли. А я відповідаю, що вони втрачають реальний шанс почати свій ріст, коли кажуть: «Може, наступного року». Наступного року на їхньому місці може бути вже інша компанія», — підсумував фахівець.

За безкоштовною консультацією щодо впровадження діджитал-системи по управлінню агробізнесом звертайтесь за тел. +38 067-508-45-51 (Іванна).

Отримати безкоштовну персональну презентацію системи можна за посиланням.


На офіційному сайті президента України зареєстровано петицію № 22/117300-еп щодо присвоєння Анатолію Кобзаренку звання Героя України посмертно за вклад у розвиток АПК.

Підписати петицію.

Ознайомитись із інструкцією щодо заповнення петиції можна за посиланням.

Виконано за допомогою Disqus