Віктор Боровик: Система AgroOnline у дії — модернізуємо господарство на прикладі Grano Group

31 березня 2021 287 0

Віктор Боровик, операційний директор AgroОnline

Кожне господарство намагається йти в ногу з часом, щоб залишатися рентабельним. У когось це виходить краще, а дехто за рівнем технологій досі залишається на початку 20-го століття. Як модернізувати господарство та вивести його на новий технологічний рівень — розповідає Віктор Боровик, засновник і операційний директор компанії AgroОnline, на прикладі господарства Grano Group на Чернігівщині, з яким компанія активно працює саме в цьому напрямку.

Kurkul.com: На якому етапі зараз впровадження вашої системи у Grano Group?

Віктор Боровик: На сьогодні ми ввели у дію основні блоки: планування, економічний аналіз та фіксацію виконаних робіт. Наразі працюємо над практичним застосуванням наших інструментів, як-от супутниковий моніторинг, індекс водного стресу тощо. Також налаштовуємо мобільний додаток, з яким у Grano Group уже працюють і дають нам зворотний зв'язок та своє бачення, як його можна зробити ще зручнішим завдяки додатковому функціоналу.

Kurkul.com: Як відбувається картографування врожайності на прикладі господарства? Як у Grano Group готували дані про ділянки та контури полів?

Віктор Боровик: Частина контурів полів у Grano Group була вже оцифрована досить якісно, це все було завантажено в бортові системи техніки, яку ми відповідно дообладнали, якщо говорити про комбайни, датчиками урожайності для картографування. Зібрана такою системою інформація відправляється на сервер для подальшої обробки.

Крім того, ми підготували рейтинги полів в історичному розрізі з погляду індексу NDVI. Також провели аналіз останніх 5 років використання полів Grano Group, промоніторили базові неоднорідності і склали рейтинг із 5 позицій — від найгіршої ділянки до найкращої.

Читайте також: Посівна на 1 000 га: скільки коштуватиме техніка і де взяти гроші

Михайло Сербін, генеральний директор Grano Group

Kurkul.com: Яке обладнання встановлювали на техніку Grano Group? Які переваги система AgroОnline надає для менеджменту техпарку господарства?

Віктор Боровик: Спочатку встановлювали GPS трекери, датчики рівня пального, датчики урожайності, а зараз плануємо ще встановити карти-зчитувачі механізаторів, щоб фіксувати їхній робочий час, заправки тощо. Уже встановлене обладнання дає можливість автоматично закривати виконані роботи в полі: автоматично рахується площа, витрати пального та інформація про врожайність. Поки ще не встановили карти-зчитувачі механізаторів, диспетчеру доводиться вручну «підтягувати» дані, хто саме працював на тій чи іншій ділянці і на якій техніці для нарахування заробітної плати. Проте такі датчики встановлювали не на весь техпарк, оскільки частину техніки в господарстві орендують.

Хочу зазначити, що ми знайшли кореляцію між картографією урожайності та індексами водного стресу і зараз на посівну готуємося формувати вже карти завдання для точного висіву з різними нормами. Коли карти завдання будуть сформовані, вони завантажуються в техніку, яка виконує всі операції, а звіт вивантажується в систему АгроОnline, де ми можемо побачити різницю між тим, що запланували, й тим, що вийшло по факту.

Kurkul.com: Як організована робота із зембанком у системі AgroOnline? З яких джерел «підтягуються» дані та які операції можна проводити з ділянками з інтерфейсу системи?

Віктор Боровик: Система AgroОnline дозволяє керувати всіма взаємовідносинами з власниками земельних ділянок. Ви можете бачити всю юридичну інформацію по землі — це документи на право власності, на право оренди, суборенди тощо. Також дані безпосереднього власника ділянки, фінансові розрахунки за оренду та можливість побачити реєстраційні дії по ділянці чи зміну власника.

Тобто це інструмент управління земельним банком, який дозволяє працювати з лояльністю власників земельних ділянок, відстежувати вчасну виплату оренди, щоб вони залюбки продовжували співпрацю з вами.

Читати за темою: Олександр Голомах: Інвестувати в інновації простіше, якщо певен, що земля в нас буде завжди

Олександр Підгорний, головний агроном Grano Group

Kurkul.com: Чи можна всю роботу з системою AgroОnline вести з мобільного телефону або планшета? Чи для цього все ж бажано мати ще й комп’ютер?

Віктор Боровик: Сьогодні, звісно, працювати з картографією набагато зручніше, коли є великий екран. Це можна робити і з телефону, але ж, самі розумієте, масштаби не ті. Тому це має бути хоча б планшет. Ми маємо також мобільний додаток, який працює й офлайн, але якщо ви хочете отримувати актуальну інформацію миттєво, то без зв’язку не обійтися.

Kurkul.com: Як ваша система опрацьовує метеодані? Як відбувається збір інформації про погоду?

Віктор Боровик: Ми співпрацюємо з Meteo.Farm та беремо також дані з відкритих джерел міжнародних компаній та сервісів. Тут працюємо по двох типах інформації — це фактичні показники і прогнози. Фактичні, звісно, будуть більш точні, якщо господарство поставить метеостанцію, що ми і зробили у Grano Group. Збираються також агрометеорологічні індекси, зокрема сума активних температур, сумарна кількість опадів, що дозволяє отримати більш точний прогноз погоди.

Крім того, у нас ще є метеокарти, які дозволяють зробити максимально детальний прогноз. Коли, наприклад, є прогноз, що завтра буде дощ на полях, проте на одній ділянці поля опади можуть випасти, а на іншій — ні. Саме на метеокартах можна подивитися на цей прогноз у розрізі вашого земельного банку.

Kurkul.com: Розкажіть про новий аналітичний інструмент водного стресу, впроваджений у Grano Group.

Віктор Боровик: Окрім популярного індексу NDVI — нормалізованого вегетаційного індексу, який робиться на основі супутникових даних, є багато інших, проте не всі з них випробовувалися й застосовувалися на практиці. Рік тому ми ввели ще два індекси, які перед цим тестували протягом року  — це був індекс щільності поверхні та індекс водного стресу.

Індекс щільності показує, якою є густина ґрунтового покриву, а індекс водного стресу показує, скільки вологи в рослині. Тут потрібно зазначити, що цей індекс також відносний: він показує або ж взагалі відсутність вологи в якійсь певній точці, або ж максимальну кількість вологи, яка дослідним шляхом була знайдена. Треба розуміти, що коли на якійсь ділянці взагалі немає рослин, відповідно, там і не буде ніякої вологи, тож є нюанси в роботі з цими індексами.

Ми навчаємо наших клієнтів працювати з ними, практично застосовувати, наприклад, перед десикацією, та розуміти, де краща чи гірша ситуація з погляду обприскування, чи все добре пройшло, чи щось пішло не так.

Або ж після опадів також можна перевірити, як «взяла» вологу рослина, тож індекс насправді дуже корисний. Так, в Grano Group ми виявили, що він співпадає з картою урожайності, а тому зараз на деяких полях закладаємо досліди під посів саме на основі індексу водного стресу, а не карт врожайності.

Читайте ще: Ілля Жемелінський: Інвестиції в наші системи зрошення окупилися за один сезон

Kurkul.com: Які нові інструменти, чи, можливо, модернізація існуючих ще плануються у Grano Group в рамках вашої співпраці?

Віктор Боровик: Зараз для посівної ми вже сформували технологічні карти, до яких ще доробляємо окремою позицією ЗЗР. Відповідно, можемо ще скоригувати систему живлення.

Наступний крок — це впровадження диференційованого висіву на основі карт врожайності й індексу водного стресу. Ну й далі будемо налаштовувати супутниковий моніторинг, застосування дронів для уточнення контурів посівів, перевірки кількості сходів тощо.

Хотів би додати, що у Grano Group ми закладаємо досить багато цікавих експериментів, результатами яких, сподіваюся, зможемо поділитися найближчим часом. Радимо всім аграріям також не боятися експериментувати, закладати досліди та вчитися новому, адже впровадження нових технологій — це запорука сталого майбутнього кожного господарства.

За безкоштовною консультацією стосовно впровадження системи звертайтеся за тел. +38 067 508 45 51 (Іванна). Отримати безкоштовну персональну презентацію системи — за посиланням.

Kurkul.com: Дякуємо за розмову!

© Андрій Яцина, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus