Фахівець розповів про особливості застосування страхових гербіцидів на Півдні України

8 червня 2021 67 0
Фахівець розповів про особливості застосування страхових гербіцидів на Півдні України
Kurkul.com

Питання застосування страхових гербіцидів залишається дискусійною темою для багатьох аграріїв із різних регіонів України. Спеціалісти «UKRAVIT» рекомендують їх використання, але наголошують, що страхові обробки соняшника, кукурудзи та сої потрібні не завжди. Про це йдеться у матеріалі «Особливості застосування страхових гербіцидів у різних регіонах України» на SuperAgronom.com.

Дмитро Худяков, менеджер із технічної підтримки «UKRAVIT» зазначив, що на Півдні України все залежить від погодних умов. Тут опади часто випадають у травні, що спричиняє появу декількох хвиль сходів пізніх ярих бур’янів таких, як лобода біла, амброзія полинолиста та інші.

За його словами, якщо ідеально подіяла ґрунтова схема, опадів не передбачається, то можна й не застосовувати страхові гербіциди, адже соняшник в таких умовах вже «закриє» міжряддя й не відчуватиме конкуренції з боку бур’янів. 

«Не обійтися без застосування страхових гербіцидів у випадку, якщо, наприклад, необхідно знищити бур’яни, які не контролюються ґрунтовими гербіцидами, — нетребою звичайною, молоканом татарським, берізкою польовою, осотами, гірчаками. Схема підбирається залежно від видового складу бур’янів», — зауважує менеджер компанії.

З його слів, якщо поле під посів соняшника не засмічене злаковими бур’янами, тоді варто підбирати гібрид, стійкий до трибенурон-метилу, й в якості страхового захисту — Голд Стар (д.р. трибенурон-метил). Якщо ж є проблема зі злаковими видами бур’янів, й присутні «багаторічники» — молокан татарський, то тоді варто обрати схему на основі імідазолінонів: тобто, обираємо під посів відповідний гібрид і в якості страхового захисту застосовуємо препарати Генезис (д.р. імазамокс, імазапір) або ІМІ-Віт (д.р. імазамокс).

«Якщо агровиробник на Півдні вирощує класичний соняшник, то можлива наступна страхова схема: після застосування ґрунтових гербіцидів Селефіт (д.р. прометрин) або Командир (д.р. кломазон) проти дводольних бур’янів варто працювати по соняшнику протизлаковими гербіцидами, наприклад, Квін Стар Макс (д.р. хізалофоп-п-етил) чи Селеніт Макс (д.р. клетодим). До речі, в цьому році «UKRAVIT» виводить на ринок гербіцид Кельт (д.р. флуазифоп-п-бутил), що володіє більш «м’якою» дією і має широке технологічне «вікно» застосування. Ця новинка також стане чудовим рішенням цієї проблеми», — зазначив Дмитро Худяков.

Читайте також: Фахівець розповів, як вберегти зернові культури від фузаріозу колосу

Кукурудза на Півдні вирощується на зрошенні, тому страхові схеми є обов’язковим додатком до застосування ґрунтових.

«При виборі страхових гербіцидів для кукурудзи необхідно звертати увагу на те, які саме схеми ґрунтового гербіцидного захисту застосовувалися. Якщо контролювали злакові види бур’янів за допомогою препарату Тізер, тоді використовують більш потужні страхові гербіциди, наприклад, Міладар Дуо. Якщо ж була застосована потужна ґрунтова схема із застосуванням гербіциду Варяг (д.р. тербутилазин, метолахлор) або Варяг Тріо (д.р. тербутилазин, метолахлор, мезотріон) тоді страхова схема захисту може бути простішою: досить буде обробки препаратом Агент (д.р. 2,4-дихлорфеноксиоцитова кислота, флорасулам, 2-етилгексиловий ефір) чи сумішшю Агент + Міладар», — розповів Дмитро Худяков.

Варто звернути увагу й на видовий склад бур’янів, а також на фазу розвитку як культури, так і бур’янів.

«Оскільки соя в нашому регіоні вирощується переважно не класична, то страховий захист представлений гербіцидами на основі гліфосатів — Гліфовіт, Гліфовіт Екстра. Однак іноді, коли соя вже у фазі початку бутонізації, може з’явитися проблема з амброзією, з якою не завжди повноцінно можуть впоратися навіть гліфосати, за умови її переростання. Тому в такому випадку необхідно додавати «партнера» — гербіцид Формула (д.р. тифенсульфурон-метил)», — додає менеджер з технічної підтримки.

Дмитро Худяков наголошує, що дуже важливо зменшувати жорсткість води за допомогою препарату Айворі Плюс або просто додаванням сульфату амонію в нормі 3 кг/га.

«При застосуванні гербіцидів на основі сульфонілсечовин агрономи ігнорують додавання прилипача. Дарма, адже без нього суттєво знижується дієвість препаратів, особливо, якщо йдеться про бур’яни із потужними восковими нальотами — лободу білу, яка на Півдні є дуже шкодочинним бур’яном», — зауважує менеджер компанії.

Дмитро Худяков зауважує, що основною проблемою вирощування соняшника на зрошенні в умовах Півдня України в останні роки є лобода біла, яку дуже важко контролювати навіть страховими гербіцидами. Вони пригнічують її, але після того, як проходить поливна машина, бур’ян пускає бокові пагони та відновлює свою вегетацію.

«Тому я б рекомендував у таких умовах при обробці препаратами на основі імідазолінонів або трибенурон-метилу застосовувати органосиліконовий ад'ювант. Тим паче, що в цьому сезоні компанія «UKRAVIT» вивела на ринок новинку —  ад'ювант Інгрес. Він покращує розтікання робочого розчину по поверхні лободи і підвищує ефективність дії пестицидів. Не можна в цьому контексті не торкнутися проблеми вовчка соняшникового, який із року в рік дедалі більше поширюється в посівах соняшника по більшості території України», — стверджує Дмитро Худяков.

Виконано за допомогою Disqus