Фахівець розповів, як вберегти зернові культури від фузаріозу колосу

7 червня 2021 2742 0
Фахівець розповів, як вберегти зернові культури від фузаріозу колосу
Kurkul.com

Фузаріоз колосу – небезпечна хвороба, яка щорічно коштує аграріям значної частки врожайності зернових культур: у різні роки недобір врожаю може сягати 70% і навіть більше. Крім того, вирощена продукція має знижені показники якості, а також містить мікотоксини, здатні нашкодити здоров’ю людей і тварин, які вжили їх в їжу. Про це попереджають фахівці компанії «UKRAVIT».

«Особливо сприятливими для розвитку патогенів є погодні умови, що характеризуються високою вологістю повітря та ґрунту, підвищеними температурами повітря, а також наявністю опадів. Зважаючи на те, що весна агросезону – 2021 була дощовою, а літо синоптики прогнозують досить мінливе, з чергуванням підвищених температур і зливових дощів, своєчасні фунгіцидні обробки посівів високоефективними препаратами проти фузаріозу колосу та комплексу інших небезпечних хвороб будуть надзвичайно важливими у стратегії захисту озимих зернових культур», — зазначив Олександр Мигловець, керівник агрономічного департаменту компанії «UKRAVIT».

За його словами, оскільки інфікування раннім фузаріозом колосу найчастіше відбувається під час цвітіння, профілактичну обробку проти цієї хвороби необхідно провести саме на початку цієї фази. І, за потреби, повторити її у фазі молочно-воскової стиглості проти пізнього фузаріозу колоса, особливо, якщо це насіннєві посіви.

Читати також: Післясходові гербіциди врятують до 80% майбутнього урожаю сої — фахівець

Для надійного захисту озимих зернових від фузаріозу колосу фахівець рекомендує застосувати фунгіцид Унікаль (тебуконазол, 250 г/л). Його діюча речовина швидко поглинається рослинами через вегетативні органи та, переміщуючись акропетально, рівномірно розподіляється по рослині. Дія фунгіциду проявляється у пригніченні синтезу ергостеролу в мембранах клітин грибів-патогенів, що призводить до їх загибелі. Унікаль проявляє захисну, лікувальну та викорінюючу дію й забезпечує тривалий захист зернових культур від небезпечних хвороб.

Окрім фузаріозу колосу, зернові колосові в цей період можуть уражуватись рядом інших небезпечних хвороб — септоріозом, піренофорозом тощо. Тож для розширеного контролю хвороб культур доцільно застосувати трикомпонентний фунгіцид Акула (прохлораз, 300 г/л + тебуконазол, 140 г/л + ципроконазол, 50 г/л). За рахунок вмісту трьох діючих речовин він забезпечує надійний і тривалий контроль найшкодочинніших грибкових хвороб зернових культур. 

Фунгіцид проявляє профілактичну, лікувальну та викорінюючу дію та надійно захищає зернові культури від широкого спектра патогенів і контролює раси збудників хвороб листя і колосу, що проявляють резистентність до бензимідазолів. При цьому він має гнучкі терміни застосування.

Читати за темою: Фахівці розповіли, як боротися із бур’янами у посівах кукурудзи

Виконано за допомогою Disqus