В Україні понад 6 млн га сільгоспземель потребують консервації — Лещенко

8 червня 2021 115 0
В Україні понад 6 млн га сільгоспземель потребують консервації — Лещенко
Kurkul.com

Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Екологія» заявив, що 2/3 території України фактично розташовані в зоні ризикованого землеробства. За його словами, 6 млн га земель сільськогосподарського призначення потребують консервації.

Про це інформує Zemelka.ua, з посиланням на rbc.ua.

«Сьогодні 2/3 нашої території фактично розташовані в зоні ризикованого землеробства. Критичними точками протягом останніх років для нас є липень та серпень. Торік у деяких областях впродовж чотирьох календарних місяців взагалі не було опадів», — заявив глава Мінагрополітики.

За його словами, Південь України з кожним роком стає все більше ризикованою зоною землеробства.

Читайте також: В Україні хочуть ввести новий податок на землю

Як він додав, аграріям потрібно відходити від класичної технології оранки й переходити на технології Mini-Till та Strip-Till.

«Це енергозберігальні технології, які передбачають мінімальне проходження по полю, зосередження біоти в ґрунті, збереження решток на полях, а також зменшення витрат пального та хімічних препаратів на 30%. Аграрії, які не перелаштовуються під сучасні технології обробітку, стають неконкурентними», — сказав міністр.

Глава Мінагрополітики констатував значну деградацію земель. У першу чергу йдеться про водну ерозію.

«Сьогодні понад 6 млн га земель сільськогосподарського призначення потребують консервації. Якщо ми не відпрацюємо механізм, ми втратимо велику кількість родючих земель. У нашому законопроєкті 2194 він прописаний, і найближчі 3 місяці Кабінет міністрів ухвалить відповідну постанову», — зазначив урядовець.

Також міністр заявив, що необхідно розширити обсяг органічних земель в Україні.

Виконано за допомогою Disqus