Аграріям розповіли, як не втрачати щорічно мільйони тонн зерна через шкідників запасів

8 червня 2021 87 0
Аграріям розповіли, як не втрачати щорічно мільйони тонн зерна через шкідників запасів
Kurkul.com

Шкідники запасів — найбільша проблема для зернозберігаючих та переробних підприємств. Втрати, яких вони завдають, вимірюються в мільйонах тонн зерна щороку. Шкідники запасів забруднюють зерно відходами життєдіяльності, і внаслідок цього випечений хліб стає небезпечним, адже може викликати шлункові захворювання. Про те, як боротися з комірними шкідниками та які препарати необхідні йдеться у матеріалі «Шкідники запасів та захист від них» на Kurkul.com.

Зазначено, що препарати для обробки складських приміщень повинні забезпечувати надійний контроль шкідників та бути дозволеними для застосування в складах, тобто бути безпечними за умови правильного використання для людей, які безпосередньо працюватимуть із цими пестицидами. Так, компанія FMC пропонує для боротьби зі шкідниками запасів потужні фуміганти — Фуфанон® та Простортм.

«Фуфанон® — концентрат емульсії з діючою речовиною малатіон 570 г/л із нормою використання до 80 мл/100 м2. Універсальний інсектоакарицид для захисту від основних шкідників запасів, у тому числі кліщів. Унікальна для ринку України діюча речовина препарату — малатіон (фосфорорганічна сполука) характеризується швидкою та потужною фумігаційною дією та ефективна проти популяції шкідників, стійких до піретроїдних препаратів», — йдеться у повідомленні.

Читати також: Фахівці прогнозують щорічне зростання ринку біопрепаратів на 15%

Період напіврозпаду становить 5–6 діб, пізніше діюча речовина розкладається на безпечні хімічні сполуки, не накопичується в продукції та відповідає вимогам ЄС щодо безпеки праці та навколишнього середовища.

«Простортм — концентрат емульсії з діючою речовиною біфентрин 21,3 г/л + малатіон 418,9 г/л із нормою використання 12–35 мл/100 м2. Препарат знищує комах і кліщів завдяки контактній, шлунковій та фумігаційній дії. До складу препарату, окрім малатіону, входить ще одна діюча речовина — біфентрин (контактно-кишковий інсектицид, що належить до групи піретроїдів). Отож, діючі речовини належать до різних хімічних груп і виключають виникнення резистентності популяцій шкідників», — резюмує видання.

Препарат характеризується миттєвим ефектом на шкідників та тривалим періодом захисту зерносховищ і зерна від повторного зараження (понад 6 місяців). Біфентрин у складі Простортм має високу стійкість до руйнування під дією сонячного світла та інших чинників. Розкладається мікробним шляхом та має один із найтриваліших періодів напіврозпаду серед інсектицидних діючих речовин. Він добре утримується на поверхнях, де був нанесений, чим доповнює та пролонгує ефект від фумігації в рази.

«Це забезпечує ширший спектр контролю та триваліший контроль шкідників запасів зерна, комах і кліщів у широкому діапазоні температур без корекції на погодні умови навіть у важкодоступних місцях. Препарат також відповідає вимогам ЄС», — підсумували у FMC.

Читати за темою: Ринок міндобрив в Україні має бути вільним — думка

Виконано за допомогою Disqus