На Одещині розпочали збір озимої пшениці, ріпаку та гороху

7 липня 2021 1350 0
На Одещині розпочали збір озимої пшениці, ріпаку та гороху
Kurkul.com

Дощова погода гальмує збирання в Одеській області врожаю озимих культур. Поки що в поля вийшли лише аграрії півдня регіону: стартували жнива в Білгород-Дністровському, Болградському та Ізмаїльському районах. Повідомляє пресслужба Одеської ОДА.

Станом на 5 липня в області обмолочено лише 50,28 тис. га озимого ячменю, намолочено 212 тис. т за врожайності:

  • Білгород-Дністровський р-н — 5,52 т/га;
  • Болградський — 3,79 т/га;
  • Ізмаїльський — 3,64 т/га;
  • Одеський — 4 т/га;
  • Березівський — 4,2 т/га.

Через затяжні і потужні зливи, які не дозволяють вийти в поле, зібрано тільки 50 тис. га, а решта — 200 тис. га озимого ячменю, у разі продовження дощової погоди у найближчий тиждень, за оцінкою експертів, знаходяться під загрозою вилягання. Врожайність знижується з кожним днем.

Читайте також: Аграрії США зібрали майже половину врожаю озимої пшениці

Також станом на 5 липня в області розпочали збір озимої пшениці. На звітну дату зібрано врожай з площі 1,9 тис. га, намолочено 6,038 тис. т. Врожайність складає в Білгород-Дністровському — 3,32 т/га, Болградському — 3,19 т/га, Ізмаїльському — 3,05 т/га.

Як зазначають спеціалісти, через зливи — знижується не лише врожайність, але і якісний показник зерна. Вимиваються пластичні речовини з озимої пшениці. Питома вага 1000 насінин зменшується.

«Невтішна ситуація і з озимим ріпаком. Дійшовши до господарської та фізіологічної стиглості, стручки ріпаку починають розтріскуватись і відповідно відбувається висипання зерна ріпаку», — зазначили в ОДА.

На сьогодні зібрано лише 10 тис. га, намолочено 452 т за врожайності 0,7-2 т/га. В Білгород-Дністровському та Болградському р-нах почали збирати горох — обмолочено лише 20 га, намолочено 45 т, врожайність 2-3 т/га.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою