На Хмельниччині зафіксували масову загибель бджіл

12 липня 2021 431 0
На Хмельниччині зафіксували масову загибель бджіл
Kurkul.com

На Хмельниччині бджолярі зафіксували масову загибель бджіл на своїх пасіках. Про це повідомив житель села Лисківці Кам'янець-Подільського району Юрій Костенюк, передає Суспільне.

За його словами, комахи вмирали на другий день після обльоту території в пошуках медоносів. Саме в цей час, як зазначив пасічник, місцеві фермери обробляли поля.

«70-80% всієї льотної бджоли загинуло. Не долітали, лазили тут, наче параліч був в бджіл, в травичку падає — і все», — розповів пасічник.

Наразі бджолярі підраховують збитки замість прибутків.

«Ми розуміємо, що фермер хоче заробити, він має права і обов’язки. Ми не хочемо наживати ворогів. І фермери мають розуміти: бджоли дають і їм прибуток, запилюють їхні медоносні поля», — йдеться у дописі.

Читайте також: Перша партія українського меду вже дісталася Канади

За словами родини Костенюків, ні в поліцію, ані в інші інстанції пасічники цього року не зверталися, бо минулого року бджоли теж труїлися й гинули. Тоді, кажуть, на третій день після загибелі комах зібралася комісія, фермер надав зразки бджіл і рослин з поля пасічники мали за 12 годин доправити в Київ, в лабораторію, на дослідження. Коштує такий аналіз 8 тис. грн.

«Ми не поїхали, бо ми дзвонили в лабораторію, і там сказали, що нема в Україні такої лабораторії, яка б мала акредитацію на цю діючу речовину. А в суді це не доказ, бо лабораторія не має права робити цей аналіз», — йдеться у дописі.

Спеціаліст з захисту рослин Сергій Онищук розповідає: аграрії вимушені застосовувати гербіциди, пестициди й фунгіциди, інакше каже, бур’яни, шкідники й хвороби знищать сільгоспкультури. Та, за законом про бджільництво, це мають бути дозволені в Україні препарат, які, додає, значно дорожчі, аніж не брендові аналоги.

Виконано за допомогою Disqus