Експерти розповіли, чому аграріям варто інвестувати в ріпак

21 липня 2021 1721 0
Експерти розповіли, чому аграріям варто інвестувати в ріпак
Kurkul.com

Щороку в Україні аграрії відводять понад 1 млн га під вирощування ріпаку. Це — вдесятеро більше, ніж 20 років тому, коли культуру висівали на 150-160 тис. га. Чому українським аграріям варто інвестувати в культуру, розповіли експерти департаменту BASF Agricultural Solutions, інформує Kurkul.com.

«Ріпак — насамперед експортна культура. ЄС закуповує насіння, ріпакову олію Китай, Ізраїль, Туреччина. Шрот мають право постачати до Китаю 9 українських компаній. Дохід від експорту ріпаку тільки 2019-го становив $1,3 млрд. Тому один з важливих факторів інвестування в ріпак — міжнародний ринок збуту», — прокоментувала Наталія Мельничук, кроп-менеджер з насіння підрозділу BASF Agricultural Solutions.

Інший важливий аспект — значення ріпаку в сівозміні.

«Наші дослідження на посівах у демоцентрах продемонстрували позитивні результати й високі врожаї зернових після ріпаку-попередника. Культура насичує ґрунт азотом, фосфором, калієм і запобігає поширенню небезпечних хвороб у зернових (септоріоз, різні види плісняви, гнилей, борошнистої роси тощо)», — додала експерт. 

Читайте також: Високий попит спровокує зростання ціни ріпаку — експерт

До того ж ріпак — гарний медонос для бджіл та має високу виробничу рентабельність. Ще один фактор інвестиційної привабливості ріпаку — користь продуктів з нього (біодизель, олія, папір, целюлоза). 

«З іншого боку збільшення площ посівів призводить до росту попиту на насіння ріпаку на внутрішньому ринку. Так, наразі потреба України в насіннєвому матеріалі становить близько 6 тис. т на рік. Понад 60% з яких сьогодні імпортується. Тому на ринку щороку з’являється по декілька десятків видів гібридів ріпаку. В Україні ж цьогоріч з’явилися такі нові гібриди як ІНВ1170,ІНВ1188 таІНВ1177 КЛ селекції BASF. Відтестовані в різних кліматичних і погодних умовах вони демонструють стресостійкість і стабільно високу врожайність. Усе для того, аби українські аграрії могли ефективно зрощувати, зростати та отримувати прибутки», — підсумувала Наталія Мельничук.

Виконано за допомогою Disqus