Експерт розповів, чи варто очікувати зростання закупівельних цін на соняшник

22 липня 2021 3855 0
Експерт розповів, чи варто очікувати зростання закупівельних цін на соняшник
Kurkul.com

На ринку соняшнику наразі ціни стабільні, проте з початком збиральної кампанії вартість культури зростатиме. Про це у коментарі Kurkul.com розповів аналітик Zernotorg.ua Олександр Тищенко.

За його словами, глобально світові ринки агро commodities наразі знаходяться в корекції.

«Олійний сегмент виріс в минулому сезоні сильніше за інші, тому і корекція може бути глибшою. Додайте сюди ведмежі прогнози від USDA на 2021/22 МР: ріст виробництва соняшнику в світі і в Україні, ріст світового виробництва рослинних олій. Ці фактори спонукають великих імпортерів зайняти вичікувальну позицію і більш обережно купувати в надії на подальше зниження цін», — зазначив аналітик.

Він додав, що це спровокувало зниження цін на соняшник на внутрішньому ринку.

«Зараз падіння зупинилось оскільки почали зростати ціни на рослинні олії на біржових майданчиках, але попри це корекція ще не закінчилась. До того ж ми повинні розуміти, що фактор інфляції нікуди не подівся з товарних ринків, той суперцикл росту, який почався в 2020-му ще триває, зараз лише тимчасова зупинка. Також ми добре пам'ятаємо прогноз рекордного валу по кукурудзі і соняшнику минулого року і те чим все закінчилось, до речі зараз на деяких полях кукурудза знову починає підгорати, як і минулого року», — додав Олександр Тищенко.

«Ринок соняшнику з червня стандартно падає в анабіоз і поступово ціна коригується десь до вересня, а вже потім починає зростати. Думаю в цьому році сезонність буде дотримано, але з поправкою на те, що ми знаходимось в глобальному тренді росту», — додав аналітик.

Читайте також: Високий попит спровокує зростання ціни ріпаку — експерт

Виконано за допомогою Disqus