Українські селекціонери працюють над сортом ячменю для діабетиків

28 липня 2021 209 0
Українські селекціонери працюють над сортом ячменю для діабетиків

Важливим завданням української науки є розробка культур, які максимально принесуть користь організму людини. Особливо цей фактор важливий для людей з певними продуктовими обмеженнями, зокрема діабетикам, яким важлива ідентифікація харчових продуктів за глікемічним індексом. Про це розповів вчений-генетик Олександр Рибалка в матеріалі «Сорти для функціонального харчування можуть врятувати здоров’я українців» на Кurkul.com.

Зі слів науковця, глікемічний індекс характеризує шкідливість крохмалю, який трансформується в організмі в глюкозу швидше, ніж цукор. 

«Чим вищий глікемічний індекс, тим гірше для продукту. І тому, особливо для діабетиків, важлива ідентифікація харчових продуктів за глікемічним індексом. Так, глікемічний індекс білого хліба перевищує 90 GI, а глікемічний індекс ячменю, над яким ми працюємо, — всього 35 GI», — розповів Олександр Рибалка. 

З його слів, також важливим завданням української селекції є розробка культур, які міститимуть мінімум клейковини.

«Наразі ми вже перебуваємо на стадії реалізації сорту безглютенового ячменю. Це буде поживний та якісний злак, що майже не містить клейковини. Аналогічні наукові дослідження також ведуться щодо пшениці», — додав науковець.

Читайте також: Ціни фуражної пшениці та ячменю зросли через затримку продажів нового врожаю

Виконано за допомогою Disqus