Аграрії будуть забезпечені добривами у посівну на 90%

1 лютого 2016 64 0
Ринок мінеральних добрив в Україні помітно реструктуризувався
vkurse.uaРинок мінеральних добрив в Україні помітно реструктуризувався

Ринок мінеральних добрив в Україні помітно реструктуризувався, повідомляє «Агроправда».

У структурі споживання мінеральних добрив українськими аграріями 68% припадають на азотні добрива, 28% — на комплексні, 3,7% — на калійні, 0,3% — на фосфорні.

У 2014-2015 р. частка азотних добрив зменшилася на користь NPK, NP, NE та інших комплексних добрив. Основною причиною цього стало зменшення виробництва азотної мінеральних добрив.

Уже кілька років поспіль українські фермери відчувають дефіцит мінеральних добрив. У 2015 р. дефіцит мінеральних добрив у осінню посівну склав близько 250 тис. т. Міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко вважає, що вирішенням цієї проблеми є:

  • підвищення обсягів виробництва заводів,

  • зняття або зменшення мита на імпорт добрив.

Головною проблемою залишається непропорційне зростання цін на внутрішньому ринку. Приміром, аміачна селітра дорожчає, навіть не дивлячись на здешевлення на зовнішньому ринку. Фобовські ціни на продукт на Чорному морі знижуються щотижня, у середньому, на $5-8/т, FOB, у той час як на внутрішньому вже днями ціна може досягти 8 тис. грн/т.

У цілому, які песимістичні прогнози ми б не чули, але посівний сезон скоро, а за ним і зростання попиту. За попередніми розрахунками, навесні цього року, українські аграрії будуть забезпечені мінімум на 90%.

Виконано за допомогою Disqus