Вперше з початку року вартість соняшникової олії дещо зменшилась — ННЦ

18 серпня 2021 206 0
Вперше з початку року вартість соняшникової олії дещо зменшилась — ННЦ
Kurkul.com

Середня споживча ціна на соняшникову олію у липні 2021 р. зменшилася до 82,64 грн/л проти 82,93 грн/л у червні. Таке незначне зниження (‑ 0,7%) відбулося вперше з початку року внаслідок зменшення попиту на олію на зовнішніх ринках в очікуванні нового врожаю соняшнику. Про це повідомив директор ННЦ «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, пише Kurkul.com.

Він зазначив, що з початку року споживчі ціни на соняшникову олію в Україні зросли майже в 1,5 раза, а проти липня 2019 р. — майже в 1,9 раза. 

«Таке зростання відбулося внаслідок підвищення цін на цей продукт на світовому ринку у зв’язку із зменшенням урожаю соняшнику в основних країнах-виробниках. У нинішньому році очікується зростання валового збору насіння соняшнику у більшості країн-виробників, а тому така реакція ринку є цілком обґрунтованою», — зазначив науковець.

Читати за темою: Аналітики прогнозують рекордний валовий збір зернових

За прогнозами Інституту аграрної економіки, валовий збір насіння соняшнику у 2021 р. очікується на рівні 14,2 млн т, що на 8,5 % більше, ніж у 2019 р.

Юрій Лупенко додав, що поряд із соняшниковою олією у липні знизились споживчі ціни на овочі — на 8,9% до червня, фрукти та тваринні жири (окрім масла) — на 0,5%.

«Загальне зниження споживчих цін, яке склало у липні 0,1% проти червня, відбулося виключно за рахунок цих видів продукції. Надалі очікується більш значне зниження споживчих цін за рахунок масового надходження продукції врожаю нинішнього року», — підсумував Юрій Лупенко.

Нагадаємо, що у Мінекономіки очікують на значне здешевлення соняшникової олії «соціальних» сортів до кінця серпня.

Виконано за допомогою Disqus