Стало відомо, чому зросли ціни на пшеницю

18 серпня 2021 14842 0
Стало відомо, чому зросли ціни на пшеницю
Kurkul.com

Ціни на пшеницю в гривні вже продемонстрували зростання на 58,6% і на 71,6% в доларах у порівнянні зі зростанням за весь минулий рік. Тобто на старті сезону пшениця пройшла 2/3 потенціалу зростання минулого року. Про це розповів аналітик Zernotorg.ua Олександр Тищенко, передає Latifundist.com.

«Зараз урожай по пшениці в Україні складає 28,7 млн ​​т (станом на 12 серпня), а це на 3 млн більше ніж торік. При цьому прибрано тільки 88% площ під пшеницею, тобто вал зернової буде понад 30 млн т. Крім того, експорт відстає від минулого року на 560 тис. т (-24%). Все просто — на тлі погіршення прогнозів USDA і зростання на біржах аграрії знову притримують продаж, намагаючись виторгувати премію», — пояснив Олександр Тищенко.

Менеджер з розвитку бізнесу компанії Maxigrain Олена Нероба підкреслила, що ринком зерна керують очікування.

«Ще місяць тому все були оптимістами і чекали рекордів, але погода внесла свої корективи. Як завжди, несподівано продовольчої пшениці виявилося на моменті менше, ніж того потрібно ринку, і почалася гонитва за якістю. До неї додалася низка бичачих новин з Канади і Росії про різке скорочення прогнозних даних. Необхідність виконувати контракти і формувати запаси після прибирання в країнах-імпортерах сформувала сильний висхідний тренд», — прокоментувала експертка.

Читати за темою: На Запоріжжі зібрали рекордний врожай ранніх зернових

Як пояснила Олена Нероба, очікування тиску врожаю не виправдалися. Затримка прибирання і проблеми з якістю тільки посилили негативні настрої на ринку. На думку фахівчині, на сьогодні переломити цей тренд може тільки необхідність частково продати урожай і звільнити потужності під пізню зернову групу, а також поповнити оборотний капітал для осінньої посівної. Разом з тим, як внутрішні (зростання вартості добрив і логістики), так і зовнішні чинники (ймовірність повернення на ринок Китаю, нестабільність інфляційних показників) залишають всі шанси для зростання цін.

«Багато що буде залежати від даних по кукурудзі в США і Латинській Америці, рівня цін на нафту і ймовірності уповільнення відновлення світової економіки під загрозою нових сплесків захворюваності. Ринок зараз проходить чергову психологічну позначку «300» і намагається зайти в корекцію. Покупцям зараз важлива якість, а й за неї вже морально складно доплачувати «ще один долар», — підсумувала Олена Нероба.

Нагадаємо, що експерти прогнозують збільшення експорту кукурудзи для України.

 
Виконано за допомогою Disqus