Експертка розповіла, кому вигідний ринок землі

30 серпня 2021 1366 0
Експертка розповіла, кому вигідний ринок землі

На сьогодні ринок землі залишається вигідним тільки фермерам, оскільки придбана земля збільшує капіталізацію їхнього бізнесу. Про це розповіла головна редакторка AgroPolit.com Наталія Білоусова в матеріалі «Ринок землі — два місяці від старту: земельні операції, ціна, оренда, спадкування, переважне право, 100 га в одні руки, інвентаризація, кредитування»

«Чи вигідна купівля землі холдингам? Наразі їм цікавіша оренда. Тим більше, що нічого вони купувати не можуть (діє заборона до 2024 р.)», — розповіла експертка. 

З її слів, холдинги цікавить зараз, як вберегти свій земельний банк. Якщо з’являться ті, хто хоче продати паї, вони використають своє право перевідступу купівлі своїм людям, тобто наближеним до них третім особам. Також починає формуватись така практика, як земельні сотники.

«Наприклад, є 1 власник і жодних іноземних бенефіціарів. Тобто вже сьогодні він може купити землю оформивши на себе і своїх родичів, по сотні на кожного — «земельні сотники». Земельні сотники формуються з кола родичів (чоловік, дружина, теща і т.д.), і от вони формують вже таку земельну сітку», — повідомила Наталя Білоусова. 

На її думку, серед агрохолдингів змагання за землю буде відбуватися за рахунок саме орендної плати. Орендна плата не буде стрімко зростати через запуск ринку землі, але планомірно щороку +10%.

Читайте також: В Україні здійснено майже 9,5 тисяч земельних операцій

Виконано за допомогою Disqus