Строки сівби озимих зернових змістились на тиждень — думка

31 серпня 2021 189 0
Строки сівби озимих зернових змістились на тиждень — думка
Kurkul.com

Загальне потепління в осінній і зимовий періоди призвело до того, що строки сівби змістилися в часі на 5-7 днів у бік пізніших календарних термінів. Про такі результати досліджень останніх років низки науково-дослідних установ пише Леонід Глущенко, кандидат сільськогосподарських наук (Полтавська ДСДС ім. М. І. Вавилова), інформує The Ukrainian Farmer.

Кращими строками сівби озимих зернових нині є 10-25 вересня.

Середня температура повітря у вересні-листопаді за останні десять років становить +9°C, що на 1,2°C вища від середньої багаторічної норми, а опадів, відповідно, випало на 25,2 мм менше.

«За відсутності вологи в посівному шарі сівбу озимих зернових доцільно перенести, орієнтуючись на показники Гідрометцентру, на кінець оптимальних строків (30 вересня) або навіть до 5-10 жовтня, ближче до ймовірних опадів», — зазначив Леонід Глущенко.

Крім того, за його словами, обираючи строки сівби, слід обов’язково враховувати біологічні особливості сортів і попередники.

«У першій половині оптимальних строків сіють площі, звільнені від пізніх парових культур і непарових попередників. Час сівби впливає на ріст, розвиток, морозо- і зимостійкість рослин, стійкість проти хвороб, шкідників, бур’янів», — додав науковець.

Читайте також: Вересень розпочнеться із похолодання та дощів

Виконано за допомогою Disqus