Уряд, крім спецрежиму, готував ще один удар по селу — експерт

3 лютого 2016 116 0
Податковий кодекс має розроблятися хоча б на 5 років
gazeta.dt.uaПодатковий кодекс має розроблятися хоча б на 5 років

Податковий кодекс має розроблятися хоча б на 5 років, про це в інтерв'ю «Грушевського, 5» сказав член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики і земельних відносин Микола Кучер.

«Уряд готував набагато більший удар по селу, це був не лише спецрежим. Друге — він хотів внести податок на прибуток, але, слава Богу, у результаті робочої групи його змінили на фіксований податок 4 групи», — повідомив він.

Але, зазначив експерт, його збільшили. Так, якщо у 2014 р. було 6 грн/га, у 2015 р. — він став 130 грн, а у 2016 р. — буде складати 216 грн. Якщо б ввели податок на прибуток, то це був би удар по децентралізації, зазначив він.

«Наш уряд гірший МВФ. Я думаю, що міністр фінансів Яресько сама запропонувала, щоб показати яка вона прогресивна. У мене просто складається таке враження. МВФ ставив нам питання про відміну спецрежиму ще з 2005 року, тобто 10 років, але вони погоджувались, що цей режим все ж таки залишається. Де вони вбачали корупційність у спецрежимі? Особисто я не розумію. Ці кошти йшли на спецрахунок, з якого підприємства закупляли матеріально-технічні ресурси, все чисто. Я бачу головне зараз у тому податковому кодексі, який буде працювати не лише рік. У нас нібито кожен рік реформи і новий кодекс, пора вже його написати хоча б на 5 років», — вважає експерт.

Також він додає, що тут треба залучати не PricewaterhouseCoopers, а громадські організації, сільгоспвиробників, — для того, щоб зрозуміти що кому потрібно.

«Від нової системи оподаткування виграють експортери. Якщо дійсно будуть вертати ПДВ, то експортери, особливо компанії, які орієнтовані на експортний ринок — виграють, а підприємства, які працюють на внутрішньому ринку — програють у два рази. Тобто відбувся дуже сильний удар по внутрішньому ринку, було внесено дуже сильну міжгалузеву диспропорцію», — підсумував він.

Виконано за допомогою Disqus