Фермерам порадили, коли найвигідніше продавати ріпак

17 вересня 2021 977 0
Фермерам порадили, коли найвигідніше продавати ріпак
Kurkul.com

Українські аграрії, з огляду на торішню ситуацію, відкладають продажу ріпаку. За перші 2 місяці ріпакового сезону експорт культури скоротився до 30%. Таку думку висловив генеральний директор «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов в блозі «Ринок олійних — ріпак, соя, соняшник: уроки і очікування» на Latifundist.com.

«В попередні сезони частка зовнішніх продажів ріпаку становила 40-45%. Фермери стали більш уважними, ми постійно отримуємо запити про ситуацію з ріпаком в Канаді, Австралії і т.д. Не виключаємо, що скоро від фермерів підуть запити з проханням супроводу з хеджування на провідних закордонних ринках», — пояснив Сергій Феофілов.

Він зазначив, що в Україні для ріпаку минулий сезон (2020/21 МР) був невдалим. По-перше, через несприятливі погодні умови. По-друге, скоротилися площі під культурою. Таким чином, менше стало вироблятися ріпаку, продуктів його переробки та скоротився експорт.

«З ціноутворенням також було складно. Попри те, що на початку сезону ціни на ріпак були високими в порівнянні з соняшником і соєю, в середині сезону ціна обвалилася і культура стала найдешевшою. Річ у тому, що ріпак продається і експортується в основному за форвардними контрактами», — прокоментував експерт.

Читайте також: В Україні подорожчала соя

За оцінками «УкрАгроКонсалт», 80% українського ріпаку врожаю 2020 р. продали ще до початку зростання цін на ріпак. Тобто, як уточнив Сергій Феофілов, на ринку запаси ріпаку були мізерними, пропозиція практично була відсутня. Це вплинуло на те, що в період різкого зростання цін на соняшник і сою ціни на ріпак залишалися стабільними.

При цьому, на відміну від України, на російському і європейському ринках ціни росли на всі олійні одночасно. На думку експерта, якби українські аграрії не поспішали продати урожай ріпаку, вони б отримали непогану премію до ціни за минулий сезон.

Виконано за допомогою Disqus